Croitorese, tehnicieni, mecanici, muncitori în construcții și mineri vor lucra și vor aduce 2.000 de dolari pe an pentru Phenian.

Un reporter sud-coreean a declarat că numărul celor care vor fi trimiși în China este de fapt de trei ori mai mare. Astfel, până la finalul acestui an, 120.000 de nord-coreeeni vor fi trimiși la muncă în China.

Experții spun că cei care vor fi trimiși pot fi considerați priviliegiați, pentru că în Coreea de Nord, salariile sunt de doar 10 dolari pe lună, în timp ce în China vor lucra pe 50 de dolari pe lună.

Economia Coreei de Nord este în faliment în acest moment, scrie La Times.

ONU a adoptat două serii de sancţiuni împotriva Coreii de Nord în 2006 şi 2009 după fiecare test nuclear efectuat de regim. Aceste sancţiuni au fost întărite după eşecul tentativei Coreii de Nord de a plasa pe orbită la 13 aprilie un satelit al cărui lansator a fost considerat de Washington şi aliaţii săi o rachetă balistică deghizată.

China a ignorat în 21 de rânduri, de doi ani şi jumătate, rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU din 2006 şi 2009, reprezentând mai mult de jumătate din cele 38 de infracţiuni constatate, menţionează ziarul citat cu privire la concluziile unui grup de experţi ai ONU ce ar putea fi date publicităţii săptămâna viitoare.

În majoritatea cazurilor, porturi chineze au servit ca punct de tranzit şi întreprinderi chineze au avut un rol de intermediari. Din cele 21 de infracţiuni înregistrate, două vizează exportul/importul de material legat de producţia sau utilizarea de arme de distrugere în masă sau rachete balistice.