O româncă a urcat, ieri, pe locul al doilea ca randament general obținut în concursul internațional de tranzacționare pe piețele de capital, unde marele premiu este de un milion de euro. Concursul, la care participă investitori în conturi virtuale din 11 țări europene, se va încheia pe 27 mai. „Până la finalizarea concursului identitățile concurenților nu vor fi făcute publice; putem spune însă că luni o româncă de 29 de ani din vestul țării a oscilat în funcție de rezultatele tranzacțiilor efectuate pe parcursul zilei între locurile 2 și 6, cu șanse reale de a căștiga concursul”, spune Victor Safta, directorul sucursalei X-Trade Brokers din România. „De reamarcat că această concurentă ambițioasă a învățat să tranzacționeze odată cu lansarea acestui concurs, demostrând încă o dată că instruirea privind piețele de capital care sens, românii având aptitudini și dorința de a învăța, chiar dacă la nivel național nu avem o tradiție în domeniu”, adaugă acesta.
Românca a urcat de vinerea trecută pe locul al cincilea, realizând un randament general de peste 1000%, iar luni asccensiunea sa a continuat. De asemenea, România a urcat în clasamentul ţărilor până pe locul al patrulea ca randamente cumulate ale participanţilor din fiecare stat, devansând ţări cu tradiţie în tranzacţionarea pe pieţele de capital, precum Germania, Franţa sau Marea Britanie şi oscilează între primele 4-6 locuri.
XTB Trading Cup are două etape: prima, care s-a încheiat la sfârşitul lunii aprilie și a acoperit latura educaţională, și cea de-a doua, în care concursul a demarat la începutul lunii mai şi se va încheia pe 27 mai. Câştigătorul premiului de 1 milion de Euro va fi participantul care va avea cel mai mare randament compus pe cele trei sectoare de tranzacţionare (forex – inclusiv mărfuri şi indici bursieri, acţiuni şi opţiuni, cu ponderi diferite în calculul global al randamentului per concurent). În plus, XTB Trading Cup are şi trei premii constând în autoturisme Mercedes SLK, pentru concurenţii care realizează cele mai bune randamente pe unul dintre cele trei sectoare.
„X-Trade Brokers a intrat pe piaţa din România în urmă cu 2 ani şi, în acest interval, aproape 20.000 de persoane au participat la seminariile gratuite pe care le organizăm, privind tranzacţionarea pe pieţele de capital: românii au început să înţeleagă că tranzacţionarea (inclusiv cu conturi reale) este o activitate la care are acces o patură largă de oameni”, spune Victor Safta. La XTB Trading Cup, 24% dintre concurenţii din România sunt elevi sau studenţi, 49% sunt angajaţi, 16% nu au o ocupaţie, 7% sunt întreprinzători şi 4% au funcţii de conducere. Bucureştiul conduce în topul oraşelor, după numărul de participanţi, cu 19% din totalul concurenţilor români, urmat fiind de Iaşi (cu 4% dintre concurenţi) şi de Constanţa, Timişoara, Cluj, Braşov şi Galaţi, fiecare cu cate 3%. Procentele de participare arată că 75% dintre concurenţii români sunt bărbaţi şi restul de 25% sunt femei.