AVAS a vândut pachetul majoritar (70%) al Institutului de Studii şi Proiectări Căi Ferate (ISPCF) pentru suma 1,54 milioane de dolari către firma Arcada Company din Galaţi şi un grup de cinci persoane fizice.

Din grupul de investitori fac parte şi patru manageri ai institutului: Eugeniu Cezar Ivana (director general ISPCF), Petre Curcăneanu (director general adjunct), Ştefan Cucioacă (director general adjunct), Cristiana Viviana Gheorghiu Rădulescu (director economic). Identitatea acestora nu a fost făcută publică până la finalizarea procesului, din cauza unui angajament de confidenţialitate semnat între AVAS şi grupul care a depus oferta de cumpărare. Această discreţie a fost descrisă de avocaţii contactaţi de Capital ca fiind „atipică, transparenţa fiind un principiu de bază al privatizărilor“. Anul trecut, contactat de Capital, Eugeniu Cezar Ivana a declarat că nu cunoaşte cine sunt cele cinci persoane fizice şi că printre ele… nu ştie să fie vreun director al institutului. După privatizare, cei patru şefi de la ISPCF, care deţin câte o acţiune, vor rămâne la conducere în baza unui contract de management.

Alături de grupul de investitori şi Arcada, SIF Muntenia deţine un pachet de 30% din institut. ISPCF este cel mai important proiectant de căi ferate din România, cu o cotă de piaţă de 60%.