Ploşniţele dantelate, aduse accidental în Europa, nu au niciun duşman natural şi sunt imune la substanţele chimice. În plus, înmulţirea ploşniţelor dantelate nu poate fi stopată, atenţionează biologii.

Ploşniţele dantelate provin din America de Nord şi au ajuns pe continentul nostru odată cu diverse flori ornamentale.

„Deja există o isterie a’propos de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii „tigri”. Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale. În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populați în limite normale. În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control.

În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei. Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să „zădărnicim” apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană. Dantela care se vede pe aceste insecte, este formată din excrescențe lamelare în care se găsesc celule secretoare de ceară, deci majoritatea substanțelor chimice nu le afectează, dar vor afecta celelalte insecte care s-ar putea adapta și deveni inamicii acestor ploșnițe. Am tot primit întrebarea ce se poate face. N I M I C!”, a explicat Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj-Napoca, pe pagina de Facebook.

O insectă amenință România

Experții trag un semnal de alarmă în legătură cu o insectă care a început să circule în România, fiind extrem de periculoasă.

Este vorba despre tigrul platanului, (Corythucha ciliata), o specie deinsectă originară din America de Nord. Această insectă este de doar trei milimetri și are o înțepătură dureroasă.

Totodată, experții se arată îngrijorați de faptul că aceasta poate provoca alergii, neînțelegând de ce atacă oamenii, în contextul în care insecta este una ierbivoră.

De menționat este faptul că, tigrul platanului (Corythucha ciliata) a apărut în prima dată în 1956 în Italia şi de acolo s-a răspândit foarte uşor în toată Europa.

Nu este încă cunoscut modul în care insecta a fost transportată, însă experții susțin că aceasta ar fi putut adusă fie cu plantațiile de import din italia, haine, sau mijloace de transport. Totodată, insecta se deplasează foarte ușor, cel mai bun exemplu fiind faptul că aceast a ajuns tocmai din estul Americii de Nord în Italia.