Un studiu publicat în revista Annals of Anatomy vine cu amănunte fără precedent. Potrivit IFL Science, o nouă parte a corpului uman a fost descoperită. Este vorba despre un nou strat muscular din mandibulă care joacă un rol esențial în masticație.

În acest context, oamenii de știință anunță că manualele de biologie ar urma să fie modificate. Noua parte a corpului uman descoperită este situată adânc în mușchiul maseter, cel mai proeminent din mușchii feței și se găsește între osul zigomatic și mandibulă.

Potrivit cercetătorilor, acesta poate fi simțit prin plasarea degetelor în spatele obrajilor în timp ce mesteci. În ceea ce privește forma acestuia, deși cercetătorii au crezut că acesta era alcătuit din doar două straturi: unul adânc și unul superficial, unele lucrări făceau referire la un al treilea strat super-adânc.

„Având în vedere aceste descrieri contradictorii, am dorit să examinăm exhaustiv din nou structura mușchiului maseter”, afirmă profesorul Jens Christoph Türp de la Centrul Universitar de Stomatologie din Basel.

La rândul lor, Türp și dr. Szilvia Mezey de la Departamentul de Biomedicină din cadrul Universității Basel au descoperit în sfârșit acest al treilea strat muscular evaziv. Potrivit celor doi specialiști, segmentul este distinct de celalate două straturi atât din punct de vedere al funcției cât și al structuriii.

Cum se va numi noul mușchi uman

„Acest segment adânc al mușchiului maseter este clar distinct de celelalte două straturi atât ca structură cât și ca funcție”, afirmă Mezey, precizând că el are un rol de stabilizare a mandibulei.

De menționat este faptul că echipa a realizat descoperirea după ce a disecat 12 capete păstrate în formol și a examinat cu ajutorul tomografiei computerizate 16 cadavre ale unor persoane recent decedate.

Cercetătorii  folosit de asemenea imagistica prin rezonanță magnetică pentru a identifica funcționalitatea probabilă a stratului muscular la o persoană vie.

În ceea ce privește numele noii părți a coprului descoperită, cercetătorii propun în studiu ca noul mușchi să fie numit Musculus masseter pars coronidea. Autorii studiului au declarat ulterior că această descoperire ar putea fi importantă din punct de vedere clinic, cunoașterea structurii exacte a mușchiului maseter putând duce la îmbunătățirea operațiilor sau terapiilor pentru afecțiunile ce afectează mandibula.

„Deși în general se presupune că cercetările anatomice din ultimii 100 de ani n-au lăsat nicio piatră neîntoarsă, descoperirea noastră este puțin asemănătoare cu ale zoologilor care descoperă o nouă specie de vertebrate”, afirmă Türp.