Potrvit unei analize publicate de profesorul Zhang Jun, dincolo de a fi o putere economică și comercială de frunte, China devine din ce în ce mai mult o putere financiară globală. Mulți economiști din Occident nu au văzut acest lucru nici cu un deceniu în urmă, creșterea puterii financiare externe a Chinei fiind ignorată de sceptici, care evidențiau vulnerabilitățile țării.

Dar, subliniază Zhang JUN, un deceniu mai târziu, influența financiară a Chinei a devenit imposibil de ignorat. În cele 20 de luni de la 1 aprilie 2019, 364 de obligațiuni chineze onshore denominate Renminbi – emise de guvernul și băncile din China – au fost adăugate la Indicele global Bloomberg Barclays. Prima includere a obligațiunilor interne chineze într-un indice global major a reprezentat o etapă importantă în deschiderea piețelor financiare chineze. Au urmat mai multe progrese, iar J.P. Morgan a adăugat obligațiuni guvernamentale chineze la indicele său emblematic în primul trimestru al anului 2020.

Astfel, obligațiunile chineze vor fi incluse în toți cei trei indici de obligațiuni urmăriți de investitorii globali. Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că Indicele de globalizare RMB, care măsoară creșterea consumului de renminbi offshore, a atins noi maxime în acest an, după trei ani de creștere anuală de 40%. Internaționalizarea rapidă a pieței obligațiunilor din China a accelerat internaționalizarea renminbi – un proces pe care guvernul a dorit să-l faciliteze. În 2010, China a permis băncilor centrale și băncilor participante offshore să investească pe piața obligațiunilor interbancare din China.

Sondajul anual publicat de Forumul Oficial al Instituțiilor Financiare și Monetare arată că 30 la sută din băncile centrale intenționează să își crească deținerile de renminbi în următoarele 12-24 luni, comparativ cu 10 la sută anul trecut.

Cercetările efectuate de Goldman Sachs și Citi prezic că renminbi va fi printre primele trei monede ale lumii în decurs de un deceniu.

Pe măsură ce China își deschide piețele de capital, promovează și dezvoltarea monedei digitale a băncii centrale, yuanul digital. Acesta este testat în mai multe orașe-cheie, plasând China cu mult înaintea altor bănci centrale. Cel mai important este însă că e-CNY va ajuta China să-și internaționalizeze datoria internă de mai multe miliarde de dolari, creând astfel o piață uriașă pentru a transforma renminbi într-o monedă internaționalizată.