O nouă materie pentru elevii din România

Elevii vor studia o nouă materie! Se dorește ca noua materie să fie introdusă într-o primă fază la nivelul gimnaziului cu scopul reducerii obezității infantile în rândul copiilor. Noua materie, mai precis, educația nutrițională, va fi o disciplină de sine stătătoare, deși complementară orelor de educație fizică.

Gabriel Toncean, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport, este cel care a făcut propunerea către Ministerul Educației. Inițiativa este și pe placul părinților, care aplaudă intrducerea în școli a acestui tip de curs în contextul creșterii ponderii obezității în rândul copiilor.

Gabriel Toncean a explicat viziunea sa asupra acestei inițiative. El anunță că scopul ei va fi să îi învețe pe copii să se hrănească într-un mod sănătos.

„Această disciplină, indiferent de cum se va numi, va avea ca scop să îi înveţe pe copii să se hrănească corect şi să adopte un stil de viaţă sănătos.

Obiectivul nostru major – introducerea acestei discipline noi de educaţie nutriţională în şcoli, la nivelul gimnazial – trebuie finalizat, implementat fie ca materie de sine stătătoare (cazul ideal), fie ca modul de studiu în cadrul orelor de sport sau ale unor discipline conexe”, susține vicepreședintele.

Proiectul a fost depus oficial la finalul lunii septembrie

La acel moment, Toncean explica printr-o postare pe Facebook faptul că dorește introducerea noii discipline „din cauza stilului de viaţă al copiilor din România, a creşterii alarmante a obezităţii infantile şi a factorilor sociali implicaţi, a sedentarismului şi consumului de alimente procesate”.

„Sănătatea şi educaţie nutriţională a copiilor noştri sunt esenţiale pentru viitorul nostru ca naţiune. Cu sprijinul vostru, al tuturor părinţilor şi factorilor de decizie din România, putem să aducem această schimbare şi să ne asigurăm că tinerii noştri cresc puternici şi sănătoşi”, a mai sus Gabriel Toncean, vicepreşedintele Agenției Naționale pentru Sport.

O altă inițiativă deja implementatată se referă la folosirea telefoanelor mobile de către elevi în timpul orelor de curs. Începând din luna septembrie a acestui an această practică este interzisă în școli. Noua legislație permite folosirea telefoanelor exclusiv în anumite spații autorizate.

„Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ”, anunță articolul 106 din Legea Educației.