Semnal de alarmă la nivel european! Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a anunțat la finalul acestei săptămâni că trei persoane din aceeași familie din estul Angliei au contractat febra Lassa.

Potrivit sursei citate, cele trei persoane s-au întors dintr-o călătorie din Africa de Vest, loc unde virusul este dominant, iar una dintre ele a și decedat, scrie Mirror. Celelalte două cazuri sunt încă în proces de investigare.

În acest sens, Agenția trage un semnal de alarmă. Sursa citată precizează că fără tratament prompt, boala poate evolua spre șoc, convulsii, comă și surditate temporară.

„Agenția pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit poate confirma că acest caz probabil al febrei Lassa aflat în anchetă este acum confirmat, ridicând numărul total de cazuri la trei. Din păcate, o persoană a murit”, a declarat Agenția pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit.

Trei cazuri confirmate în Anglia

Totodată, sursa citată le recomandă persoanelor care au avut contact cu astfel de cazuri să solicite o evaluare pentru a primi sprijin și sfaturi utle.

„Contactăm persoanele care au avut contact strâns cu cazurile înainte de confirmarea infecției lor, pentru a oferi o evaluare, sprijin și sfaturi adecvate”, adaugă sursa citată.

De menționat este faptul că febra Lassa este o boală hemoragică virală acută cauzată de virusul Lassa și este similară cu Ebola. Aceasta se răspândește prin expunerea la alimente sau articole de uz casnic contaminate cu urina sau fecalele șobolanilor infectați.

Totodată, conform specialiștilor, virusul se poate lua prin contactul cu fluidele corporale infectate. Referitor la simptome, acestea încep cu dureri de cap, dureri de gât și vărsături, dar pot declanșa și sângerare din gură, nas sau vagin. În același timp, diverse grade de surditate apar, de asemenea, la 25% dintre pacienții recuperați, deși pentru jumătate din acest grup, surditatea revine după una până la trei luni.

Cât de periculoasă este febra Lessa

Potrivit OMS, în cazuri care sunt extrem de grave, printre simptome se pot număra și umflarea feței, lichid în plămâni, sângerări la nivelul gurii, nasului, vaginului sau tractului gastrointestinal și tensiune arterială scăzută.

Dr. Susan Hopkins, consilier medical șef la UKHSA susțne însă că oamenii nu trebuie să fie îngrijorați, în contextul în care febra Lassa nu se răspândește cu ușurință între oameni.

„Cazurile de febră Lassa sunt rare în Marea Britanie și nu se răspândește cu ușurință între oameni. Riscul general pentru public este foarte scăzut”, a declarat Dr. Susan Hopkins, consilier medical șef la UKHSA.

Amintim faptul că în 2019, țările UE/SEE au raportat doar două cazuri. Înainte de aceste cazuri recente, au existat doar opt cazuri de febră Lassa importate în Marea Britanie din 1980 până în prezent.

Trebuie menționat faptul că, din cauză că simptomele febrei Lassa sunt atât de variate și nespecifice, diagnosticul clinic este adesea dificil, în special la începutul evoluției bolii. Specialiștii susțin totodată că în prezent nu există niciun vaccin împotriva acesteia.