Slovacia inregistreaza unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere ale preturilor locuintelor, fapt care contribuie intr-o masura covarsitoare la cresterea inflatiei, potrivit Institutului de Statistica de la Bratislava.

Conform sursei citate, in august, inflatia din Slovacia a atins cel mai mare nivel din ultimii doi “pe fondul cresterii pretului caselor”, ajungand astfel la o inflatie anualizata de 5%.

Aceasta afirmatie este sustinuta de ofertele agentiilor imobiliare de la Bratislava ale caror oferte rivalizeaza si, in unele cazuri, chiar le depasesc pe acelea ale agentiilor de Bucuresti unde piata imobiliara a inregistrat in ultimii ani ritmuri de crestere ametitoare.

In noile complexe rezidentiale care se construiesc in capitala Slovaciei pretul unei garsoniere trece usor de 100.000 de euro, ajungand chiar in jurul valorii de 150.000 de euro.

Astfel, intr-un asemenea complex, construit in cartierul Mlynska din Bratislava, o garsoniera de 55 de mp se vinde cu 148.000 de euro ceea ce duce la un pret pe metru patrat de aproape 2700 euro.

Surse: Statistical Office of the Slovak Republic, Sunshine Estates