Google Inc., liderul mondial la vânzarea spațiului de publicitate pe motoare de căutare, abia și-a recăpătat prima poziție pe piața în creștere la 7,6 miliarde dolari a reclamelor video din mediul online. Coroană îi fusese smulsă în precedentele două luni de o companie înființată cu doar 6 ani în urmă, cu o valoare de zece ori mai mică, transmite Bloomberg.
BrightRoll Inc., o companie cu sediul în San Francisco care ajută vânzătorii de publicitate să plaseze reclamele video pe site-urile web, a depășit Google după numărul de reclame video din online în două din ultimele trei luni, potrivit firmei de cercetare ComScore Inc.
Google face bani din vânzarea de spații pentru reclame care rulează în fața utilizatorilor care privesc filmulețe pe YouTube, site pe care Google îl deține și îl operează. BrightRoll potrivește agenții de publicitate cu site-urile concurente și ia o parte din bani. Acest lucru ajută compania să sifoneze “publicitarii” de la Google într-o piață care, potrivit AccuStream Research, a sărit cu 52% anul trecut, în condițiile în care tot mai multă lume s-a uitat la programe TV și filme online.
“BrightRoll și Google sunt umăr la umăr. BrightRoll a făcut o treabă formidabilă pentru a-și crește afacerile”, spune dan Piech, de la ComScore.
Precum o companie de publicitate de modă veche, BrightRoll acționează ca intermediar între furnizorii de publicitate și furnizorii de conținut.  În loc de a cumpăra spațiu în timpul show-urilor TV pentru clienții săi, Bright Roll găsește site-urile web și companiile care caută să ruleze reclame video, îi pune în contact, iar apoi ia o parte din bani după încheierea acordului.
Cu toate că Google se concentrează în special pe vânzarea de reclamă pe YouTube, cel mai mare site web video, concurează de asemenea cu BrightRoll, un serviciu similar.
BrightRoll a pus presiune în creștere pe rivala Google oferind furnizorilor de publicitate o rețea de peste 6.000 de aplicații mobile și site-uri web pentru a-și atinge publicul țintă și dându-le de asemenea acestora instrumente care să-i ajute la măsurarea eficacității campaniilor.
BrightRoll, care are 220 de angajați, a atras până acum finanțări de 46 milioane dolari din partea investitorilor privați cu apetit la risc. Ultima rundă de investiții s-a cifrat la 30 milioane dolari în noiembrie 2011, și a fost condusă de Trident Capital, pe lângă care s-au alăturat True Ventures, Scale Venture Partners și Adam Partners.
După ce a fost depășită de BrightRoll în octombrie și noiembrie, Google a preluat conducerea în decembrie, livrând 2 miliarde de reclame video pe computerele personale din SUA, față de 1,83 miliarde pentru BrightRoll, potrivit ComScore.
În timp ce Google a livrat mai multe reclame, rețeaua BrightRoll de furnizori video a ajuns să se adreseze unui segment mai larg de populație, de 43%, comparativ cu Google care a acoperit 32% în decembrie.
Google a achiziționat YouTube în 2006 pentru suma de 1,65 miliarde dolari pentru a-și susține conținutul video, care atrage lunar peste 800 de milioane de vizitatori unici. Google generează venituri din publicitatea video de circa 1,3 miliarde dolari pe an, spune un analist al Pivotal Research Group.