În data de 30 Noiembrie 2021, Ministerul Transporturilor condus de Sorin Grindeanu și Compania Națională de Administrare a Infrastucturii condusă de Cristian Pistol, împreuna cu compania de construcții AKTOR, au anuntat punerea în trafic a Lotului 2 al autostrăzii Sebeș-Turda.

Cu o lungime de 24,5 km, acest lot intregeste tronsonul Sebes Turda, astfel putandu-se circula in sistem de autostradă pe toata distanta de la Sibiu la Cluj.

Ce spune președintele companiei grecești?

Cu această ocazie, președintele Companiei Aktor, Christos Panagiotopolous, a declarat următoarele:

„Romania este si va fi o piata de maxima prioritate pentru compania Aktor, si asa cum am promis de fiecare data cand m am intalnit cu Autoritatile Romane, am sustinut si voi sustine in egala masura toate proiectele si toate contractele pe care le avem in desfasurare. Ma bucur ca am reusit sa dam in trafic acest lot de autostrada, sper ca am reusit sa imbunatatim imaginea companiei noastre, avem actionari noi, management nou, suntem practic o companie noua; am primit o marire de capital de 120 milioane euro, vor mai urma, si in acest moment compania Aktor isi recastiga locul bine meritat in elita constructorilor de infrastructura, atat in Romania cat si in Grecia si alte tari.

Va asigur de suportul meu si din acest moment va promit ca proiectele in care Aktor este implicat se vor desfasura cu o mobilizare si sustinere financiara, asa cum ati vazut la Sebes in ultimele 6 luni. Doresc sa multumesc Ministerului Transporturilor si CNAIR ului pentru suportul si profesionalismul lor”,  a declarat presedintele Companiei Aktor, potrivit stiripesurse.ro

Declarațiile lui Nicolae Ciucă și Sorin Grindeanu

În aceslași context, premierul României, Nicolae Ciucă și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu au facut declarații.

“Am fost să verific ce se întâmplă pe Lotul 2 Sebeş – Turda. Azi de dimineaţă i-am chemat la Minister pe cei care se ocupă direct de proiect şi beneficiarii: CNAIR. Şi având în vedere că mai sunt câteva lucruri minore care pot fi terminate până mâine, odată cu finalizarea acestor lucrări, mâine după-masă se va da drumul la Lotul 2 Sebeş – Turda, cu restricţiile pe care le-am anunţat inclusiv de vineri şi anume acel kilometru unde va fi circulaţia pe o singură bandă. Vreau ca aceste lucruri să se desfăşoare normal.

Domnul director Pistol vă anunţ că odată terminată acea predare-primire sau dare în circulaţie lucrurile trebuie să se desfăşoare normal, cum trebuie şi de acum încolo. Fără festivisme, fără tăieri de panglici, fără chestiuni care nu-şi au locul, pentru că nu e loc de festivism.

Datoria statului faţă de cetăţeni este una mare, de 30 de ani. Am făcut lucrurile acestea pe repede-înainte pentru că exista riscul să mai stăm 3-4-5-6 zile cu lucrurile terminate şi nefolosit acel tronson. Am fost, am făcut verificări, am luat toate măsurile de siguranţă şi am discutat cu colegii din Minister. Imediat cum sunt finalizate ultimele şi pot fi făcute până mâine, acest tronson va fi dat în circulaţie, astfel încât de la Sebeş la Cluj să se poată circula în regim de autostradă, cu acele restricţii.”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.

„Dezvoltarea infrastructurii de transport din România este un punct important în programul nostru de guvernare, pentru beneficiile pe termen lung pe care le va aduce ţării noastre, atât prin facilitarea legăturilor între regiuni, cât şi prin creşterea economică firească generată de viteza şi calitatea acestor legături. De aceea, îi felicit pe toţi cei implicaţi în finalizarea proiectului de faţă şi le urez succes celor angajaţi în proiecte similare.”, a declarat și premierul Nicolae Ciucă.