Cele 1574 de lingouri au fost găsite la bordul vasului SS Gairsoppa, la 4700 m adâncime în Atlanticul de Nord, la sud-vest de Irlanda, a anunţat într-un comunicat firma Odyssey, cu sediul în Tampa (Florida), specializată în recuperarea epavelor.
Odyssey nu a comunicat valoarea lingourilor, însă, potrivit cursului actual al argintului, aceasta ar fi de 40 milioane de dolari.

Vasul britanic s-a scufundat în februarie 1941, torpilat de un submarin german în timp de naviga de la Calcutta la Londra. Lingourile au fost duse acum la loc sigur, în Marea Britanie. Odyssey recuperase de pe vapor 1218 lingouri, cântărind 43 t, în 2012, aşa încât numărul total al lingourilor depozitate acum în siguranţă se ridică la 2792, adică peste 99% din întreaga încărcătură. Potrivit contractului încheiat între Odyssey şi ministerul britanic al Transporturilor, firma păstrează 80% din valoarea încărcăturii.

"Operaţiunile de căutare au fost complexe, fiind îngreunate de adâncimea la care se află nava şi de îngustimea ei", a spus Greg Stemm, PDG al Odyssey. Recuperarea încărcăturii s-a făcut cu ajutorul unor aparate teleghidate, echipate special pentru mari adâncimi.

În prezent se desfăşoară o altă expediţie pentru recuperarea încărcăturii vasului britanic SS Mantola, care s-a scufundat în 1917 şi a fost reperat de Odyssey în 2011, în acelaşi an cu Gairsoppa. Se pare că Mantola transporta circa 20 t de argint, asigurate pentru riscuri de război.