Comoară de milioane de dolari. Locul în care a fost ascunsă este acum în atenția mai multor state din lume. Valoarea ei este uriașă. Se ridică la 20 de miliarde de dolari. Aceasta este căutată de mai multe țări.

Aflată pe fundul mării, neprețuita comoară conține aproximativ 200 de tone de aur, argint și smaralde.

Comoară ascunsă pe fundul mării

Se crede că epava navei San Jose, numită și Sfântul Graal, conține aproximativ 200 de tone de aur, argint și smaralde. Valoare pe care această comoară o ascunde este estimată la 20 de miliarde de dolari.

Nava s-a scufundat în anul 1708, în timpul unei lupte dintre spanioli și britanici, pe fundul Mării Caraibilor, în largul coastelor Columbiei.

Luptă aprigă între spanioli și britanici

Galeonul San Jose a plecat din portul Portobelo din Panama, ca navă amiral al unei flote spaniole plină cu comori alcătuită din 14 nave comerciale și 3 vase de război. Atunci a întâlnit o escadrilă britanică. După o luptă aprigă, nava San Jose s-a scufundat în portul columbian Cartagena. Magaziile sale pline de pulbere au explodat, în timpul bătăliei cu britanicii.

În 2015, guvernul columbian a anunțat că o echipă de scafandri ai marinei a descoperit legendara navă aflată la aproape 3.100 de picioare sub apă (944 de metri). Anul trecut, o altă echipă a filmat imagini uluitoare ale încărcăturii sale perfect conservate.

Marea Caraibilor
Imagine din Marea Caraibilor/SURSA FOTO: Dreamstime

Care sunt statele care se bat pentru ea

Acum, guvernul columbian a declarat că epava navei va fi ridicată înainte ca președintele Gustavo Petro să își încheie mandatul în 2026. Dar va avea loc o luptă atotputernică pentru cine deține epava.

O firmă americană a susținut că a găsit nava și cere jumătate din pradă. De asemenea, respectiva comoară este revendicată și de guvernul Spaniei și un grup indigen, potrivit dailymail.co.uk.

Amintim că în urmă cu mai mulți ani, în 2018, s-a spus că un robot subacvatic a descoperit pe fundul Marii Caraibilor o adevărată comoară. Era vorba despre epava unei nave scufundate in 1708. S-a găsit în ea: 62 de tunuri ornate cu delfini, aur, argint și smaralde.

Epava se afla în apele columbiene, dar aparținea Spaniei. La acel moment existau dispute privind aceste drepturi, iar după localizarea epavei, ONU a cerut Columbiei să nu exploateze comercial descoperirea.