În ultimul an calendaristic, tot mai multe păduri de răşinoase, cele mai multe din Cehia şi Germania, s-au uscat, verdele veşnic al speciilor de brad, molid, cedru, tisă, ienupăr sau pin devenind doar un verde temporar.

Fenomenul a fost sesizat şi în România

Recent, fenomenul a fost sesizat şi în România, şi chiar la Braşov. Pentru a verifica starea de sănătate a pădurilor din judeţ, Regia Pădurilor împreună cu Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea au decis să pună în aplicare un proiect de monitorizare a stării de sănătate a celor peste 14.500 de hectare de fond forestier aflate în administrarea Braşovului.

În acest sens, în păduri vor fi amenajate 450 de sondaje permanente, adică parcele de pădure în care se vor monitoriza arborii. Suprafeţele de cercetare au câte o mie de metri şi sunt stabilite, astfel încât să se obţină date relevante pentru întregul fond forestier. De asemenea, aceste suprafeţe de cercetare vor permite şi identificarea unor factori vătămători, cum ar fi insectele sau ciupercile.