Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că odată cu răspândirea pandemiei de coronavirus în toată lumea,  programele de vaccinare au fost întrerupte.

Astfel, cel puțin 80 de milioane de copii sub vârsta de 1 an riscă astfel să facă boli precum difterie, rujeolă sau poliomelită.

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă și explică că într-adevăr, este firesc ca părinților să le fi fost teamă să își ducă copiii la vaccinare, dar acest lucru este unul esențial.

„Evident că va crește numărul de cazuri. De când a început pandemia sunt raportate săptămânal între 50 – 60 chiar 119 cazuri. Adică de când a început pandemia au fost 650 de cazuri de rujeolă în România.

Conform OMS, ținta de control într-o societate vaccinată ar fi să apară 5 cazuri la un milion de copii de rujeolă. Față de această cifră de cinci cazuri la un milion, creșterea a fost de peste 102 în pandemie”, a explicat la Digi24 medicul pediatru Mihai Craiu.

Fără vaccin, riscurile sunt importante

Totodată, medicul i-a avertizat pe părinții să se gândească că fără vaccin ar putea exista riscuri importante.

„Sunt soluții de recuperare într-un timp relativ rapid, cel mai scurt interval între două vaccinuri succesive de 28 de zile, chiar și pentru copiii mici poate fi recuperată vaccinarea.

Consultul înainte de vaccinare poate fi făcut și prin telemedicină.

Vaccinarea să se facă dimineață, în cabinet, să se aranjeze programul astfel încât să scadă riscul să se întâlnească cu persoane potențial bolnave”, a adăugat medicul Craiu.