Noua carte despre Carlos Slim, miliardarul mexican ajuns la vârsta de 75 de ani, urmărește să demonstreze modul în care omul de afaceri din Mexico City a jonglat prin politica locală pentru a deveni cel mai bogat om din lume, într-o țară în care aproape jumătate din populație trăiește în sărăcie.

Autorul cărţii, Diego Enrique Osorno a petrecut peste 7 ani lucrând la "biografia politică", ce nu a fost autorizată de miliardarul mexican și care include detalii nespuse anterior despre familia acestuia.

Volumul "Slim" este disponibil în prezent numai în limba spaniolă și include trei interviuri recente cu magnatul telecomunicațiilor care a făcut o avere colosală dupa ce a cumparat TelMex de la guvernului mexican în anii 1990.

În cartea sa, autorul Osorno, fost reporter în Războiul Drogurilor din Mexic, îi pune în lumina reflectoarelor pe cei trei fii ai lui Carlos Slim, care acum se ocupă de cele mai multe dintre afacerile sale.

Cel mai tânar, profund catolicul Patrick, în vârstă de 46 de ani, a finanțat în parte un film despre războiul Cristero din anii 20, care a avut în centru mişcarea post-revoluționară din Mexic împotriva Bisericii. Patrick a făcut parte dintr-un grup care a încercat să creeze un nou partid politic conservator.

În schimb, cel mai mare fiul al lui Slim, iubitorului de Formula 1 Carlos a publicat o carte despre despre asasinarea liderului comunist rus exilat Leon Trotsky, în 1940, în Mexic.

Potrivit ginerelui lui Slim și purtătorului de cuvânt Arturo Elias, Carlos Jr., în vârstă de 48 de ani, a publicat multe cărți, în special autobiografia lui Dale Carnegie, "Cum să stopezi îngrijorarea și să începi să trăieşti". Arturo Elias spune că familia Slim nu este atașată de un partid politic anume.

O parte din investigaţia făcută de Osorno spune ca mai marele fiu Carlos este, de asemenea, influențat de cărțile cu care se înconjoară.

În timpul unei conversații cu jurnalistul, Slim i-a arătat biografii ale unor oameni de afaceri americani de succes din secolul 20, cum ar fi J. Paul Getty sau familia Henry Ford. În timpurile moderne, magnatul spune că s-a inspirat din finanţiştii Bernard Baruch și Rockefeller, ale căror biografii se află pe unul dintre rafturile sale.

Carlos Slim îl laudă, de asemenea, pe fiul său mijlociu pentru talentul de afacerist al acestuia, a declarat Osorno.

Marco Antonio, cel mai discret dintre copiii săi, este preşedinte al lui Grupo Financiero Inbursa, banca lui Slim și membru al consiliului BlackRock Inc.

Slim a avut de asemenea, trei fete: Soumaya, Vanessa și Johanna, cu Soumaya Domit, care a murit în 1999. Osorno aruncă o privire în istoria familiei, povestind că soția lui Slim a fost verişoară a preşedinţilor libanezi Bashir şi Amin Gemayel și cum tatăl său imigrant a sosit în Mexic din Liban pentru a-şi clădi propria afacere considerabilă.

Prin prisma accesului la informații, Osorno a aflat co fratele lui Slim, Julian a interogat suspecţi insurgenți de stânga pentru fosta agenție de informații din Mexic, DFS.

Purtătorul de cuvânt al lui Slim, Arturo Elias a confirmat că Julian a lucrat la DFS, în departamentul juridic. El nu știe dacă acesta a fost implicat în interogatorii. În carte scrie că Slim şi fraţii săi au avut o relaţie bună şi constructivă.

Osorno povestește, de asemenea, despre suişurile şi coborâşurile relaţiei pe care Slim a avut-o cu titanii industriei, cum ar fi Cemex, a lui Lorenzo Zambrano și cu preşedintele Grupo Televisa, Emilio Azcarraga. Slim a mers alături de colegii săi magnați până când Zambrano și Azcarraga au intrat în domeniul său de telecomunicații.

Relațiile deteriorate cu Grupo Televisa au culminat cu blocarea de către Slim a contractului de publicitate cu organismul media, în 2011.

Carlos Slim i-a spus lui Osorno că lucrează el însuşi la un volum despre viața sa.