Potrivit noilor previziuni prezentate vineri la Madrid, Spania nu va putea ieşi din recesiune până în 2014, urmând încă un an de scădere a economiei, cu 0,5% în 2013. De asemenea, rata şomajului, cel mai urmărit indicator al evoluţiei economice a ţării, ar urma să ajungă la 24,6% anul acesta.

Vineri, miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat un acord pentru a împrumuta până la 100 miliarde de euro Spaniei, pentru ca această ţară să-şi poată ajuta băncile cu probleme. Suma exactă a împrumutului va fi determinată abia în luna septembrie, după rezultatul unor examene de audit în sectorul bancar spaniol afectat de credite imobiliare neperformante.

14 grupuri bancare spaniole (aproximativ 90% din sistemul bancar) vor fi supuse unor teste pentru a se stabili nevoile de recapitalizare, teste care ar urma să se finalizeze până în a doua jumătate a lunii septembrie. Un audit independent derulat de firmele de consultanţă Oliver Wyman şi Roland Berger a arătat că sectorul bancar spaniol ar avea nevoie în total de 62 miliarde de euro. Însă un al doilea examen, mai amănunţit, precum şi o nouă rundă de teste de stress va determina exact sumele de care are nevoie fiecare bancă şi sub ce formă, credite sau bani gheaţă.
Miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat vineri, în mod oficial, un acord pentru a împrumuta până la 100 miliarde de euro Spaniei, pentru ca această ţară să-şi poată ajuta băncile cu probleme.