Generalul Florin Paul este  consilierul ministrului Apărării în domeniul medical, conform anunţului făcut de Nicolae Ciucă pe Facebook.

Mesajul Ministrului Apărării

“Am luat decizia de a-l aduce în echipă pe domnul doctor Florin Paul care, începând de astăzi, este consilierul meu în domeniul medical. Doctorul Florin Paul este general de brigadă în retragere, medic epidemiolog ca formare, cu o carieră de peste 30 de ani în domeniul militar și o experiență de aproape 25 de ani, dobândită prin participarea la misiuni de menținere a păcii şi umanitare ale ONU în Africa, Europa și SUA.

În anul 1994, a participat la misiunea ONU în Somalia, îndeplinind funcția de șef al Departamentului de boli infecțioase și tropicale în cadrul spitalului militar de campanie. În anul 1995 a participat, în calitate de director medical, la misiunea UNAVEM III în Angola. În anul 2005 a comandat echipa medicală românească din Abu Graib care acționa în cadrul spitalului de campanie de lângă Bagdad, în misiunea IRAQI FREEDOM.

Între anii 2007-2010 a fost șeful Secției de sprijin medical în cadrul Diviziei de suport logistic, la sediul Națiunilor Unite. În perioada 2010-2012 a fost director medical la Biroul de sprijin al ONU pentru Misiunea Uniunii Africane în Somalia (UNSOA), 2012-2015 – director medical la Forța Interimară a ONU în Liban (UNIFIL), 2016-2018 a fost consilier medical la Forța din Niger a Uniunii Europene.

A participat și la grupurile de lucru ale Comitetului șefilor serviciilor medicale ale armatelor membre NATO pe probleme de epidemiologie, medical intelligence și CBRN – componenta biologică. A publicat zeci de lucrări de specialitate, în țară și străinătate, în domeniul bolilor infecțioase, epidemiologiei, protecției medicale în medii în care sunt utilizate arme biologice, managementul crizelor și asistenței medicale.

Experiența și expertiza domniei sale în domeniul epidemiologic reprezintă un suport care va contribui semnificativ la furnizarea de recomandări care să contribuie la prevenirea și limitarea efectelor COVID-19. Îi mulțumesc pentru faptul că a acceptat acest post și vreau să subliniez, încă o dată, că sunt încrezător în valoarea profesională a domniei sale!”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

În luna martie, Generalul Florin Paul,  medic epidemiolog ca formare, a vorbit despre ce înseamnă coronavirus şi ce trebuie să facă populaţia în această perioadă.  Încă de la începutul acestei crize, generalul medic Florin Paul, a recomandat ca toată lumea să stea acasă pentru a combate COVID 19: “”Chinezii au făcut cel mai bun lucru din toate – au realizat o centură carantinară în jurul zonei afectate prin care nu a mai trecut nimeni (…) Dacă îi izolăm pe toţi 21 de zile, acasă, procesul epidemiologic este fracturat, nu mai există acea transmitere a agentului patogen de la purtător-contaminat la masa receptivă (…) COVID 19 supraviețuiește câteva zile, chiar dacă nu se află într-un organism, ceea ce nu se întâmplă cu virusul gripal sau cu alte virusuri”, spunea aceasta într-un interviu oferit financialintelligence.ro.