În această seară, începând cu ora 19:00, Realitatea TV prezintă un interviu incendiar cu Dan Andronic, despre adevărata natură a evenimentelor din urmă cu 29 de ani precum și mai multe dezvăluiri despre numele grele care au colaborat cu Securitatea.

Printre acestea, apare și numele unui mare istoric. Lucian Boia a fost acoperit de Serviciul de Informaţii Externe, fiind “eliminat” din lista unor presupuşi colaboratori ai Securităţii, respectiv ai “Brigăzii anti-emigraţie” a Centrului de Informaţii Externe (CIE, fosta DIE).

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a oferit pentru Evenimentul Istoric dovada. Lucian Boia apare drept colaboratorul numărul 23 al CIE, pe pagina nr 2 a unui Tabel al UM 0225 clasificat “Strict Secret”.

Fila care conţinea numele său nu a fost trimisă CNSAS de către SIE împreună cu întregul dosar, la data desecretizării şi arhivării sale. Demersul de omitere a transmiterii fostului document strict secret în forma sa originală, prin forfecarea lui, a încălcat grav legea.

Pagina a intrat în posesia noului proprietar de drept, CNSAS, la solicitarea expresă a Colegiului instituţiei, doar după declanşarea unui scandal mediatic a cărui ţintă principală a fost jurnalistul Ion Cristoiu şi istoricul Ioan-Aurel Pop.

Mai multe dezvăluiri, în interviul realizat de Octavian Hoandră cu Dan Andronic, care va fi difuzat duminică, de la ora 19, la Realitatea TV!