Procentul femeilor care au născut în ultimii trei ani în privat este de 15% în timp ce în prezent, 32% dintre femeile însărcinate din România aleg să nască într-o maternitate privată. Întrebate care sunt cele mai importante motive pentru care aleg o maternitate privată, respondentele au considerat confortul ca fiind cel mai important criteriu (21%), urmat de curăţenia/igiena (18%), medicul care le urmăreşte sarcina (16%) şi echipamentele moderne (12%).

În ceea ce priveşte modalitatea de a naşte, studiul arată că 55% dintre femeile care rămân însărcinate ar alege naşterea naturală – fără anestezie (26%), cu anestezie epidurala (25%) sau naştere în apă (4%) însă pe măsură ce se apropie momentul naşterii procentul tinde să se modifice în favoarea naşterii prin operaţie cezariană. Studiul scoate în evidenţă faptul că dintre femeile sub 30 de ani, 41% aleg naşterea naturală şi 59% preferă naşterea prin cezariană. După 30 de ani procentul de nașteri prin operație cezariană creşte substanțial şi ajunge până la 82% în cazul femeilor de peste 35 de ani. Principalul motiv pentru care româncele aleg să nască prin operaţie cezariană este teama de durere, menționat de 84% din femeile participante la studiu.

Acelaşi studiu certifică faptul că 29 de ani este vârsta medie la care româncele din orașele mari ale țării, cu venituri și educație medie și peste medie au primul copil. Spre comparație, un studiu realizat de Institutul Național de Statistică în 2009 arătă că la nivel național, incluzând zonele rurale, vârsta medie la care femeile decid să nască primul copil este 27 de ani. Comparația celor doua studii arată că femeile cu educație și venituri peste medie au tendința să amâne momentul nașterii.

În ceea ce privește notorietatea operatorilor din sistemul medical privat, studiul GfK arată faptul că maternitatea MedLife deține în Bucureşti  prima poziție la categoria notorietate spontană*, alături de maternitatea Regina Maria. Pe următoarele locuri se situează Sanador şi Medicover.

"În urmă cu cinci ani am inaugurat primul spital privat de mari dimensiuni şi totodată prima maternitate MedLife, ne-am extins accelerat, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Suntem în topul preferințelor inclusiv la capitolul nașteri, iar eforturile noastre sunt răsplătite de încrederea celor peste 10.000 de femei, care au ales să nască în maternităţile noastre din Bucureşti, Braşov şi Arad. Consider că în acest moment, în România, nu mai există ezitări pentru a naşte în condiții similare celor din maternitățile și spitalele private din Europa Centrală și de Vest", a declarat Nicolae Marcu, director general al MedLife.

Sondajul a fost realizat în luna octombrie 2012 şi este reprezentativ pentru oraşele mari cu peste 200.000 locuitori din România. Studiul a avut la bază un eșantion de peste 200 de femei dintre care 25% femei însărcinate şi 75% femei cu copii. Targetul vizat a inclus femeile cu venituri medii şi peste medie, educaţie medie şi superioară. Sondajul oferă detalii despre comportamentul româncelor referitor la naştere.