Cât timp durează fierberea unui ou depinde de cât de moale vrem să fie gălbenușul și albușul. Uneori, ouăle sunt fierte până când albușul se întărește, iar gălbenușul devine prea ”lipicios”.

Dacă vă plac ouăle moi, nu le gătiți mai mult de 3 până la 4 minute. Dacă le preferați tari, este bine să le fierbeți timp de aproximativ 7 minute sau și mai mult, spre 10 minute. Pentru a se decoji mai bine, asigurați-vă că s-au răcit bine.

Chiar dacă varianta oului fiert este considerată cea mai sănătoasă, ar trebui să fim atenți când alegem acest mod de preparare. Pentru că, potrivit Mashed, ouăle fierte prea mult vin la pachet cu o problemă.

Ouă fierte. De ce este considerat „proteina perfectă”

Ouă fierte. Un ou mare conține aproximativ 6 grame de proteine, vitamina D și colină, conform Asociației Americane a Inimii. De aceea, sunt numite „proteina perfectă”.

Oul este un aliment hrănitor, ieftin și foarte gustos, pe care îl putem mânca fiert, sub formă de omletă, ochiuri sau poșat. Un ou mare de circa 50-56 g are între 72 și 77 kcal, potrivit Departamentului de Agricultură din SUA.

Spre exemplu, un ou fiert de 50g conține:

6,29 grame proteine;
5,3 grame lipide;
0,56 grame carbohidrați;
25 de mg calciu;
0,59 mg fier;
5 mg magneziu;
86 de mg fosfor;
63 de mg potasiu;
62 de mg sodiu;
0,52 mg zinc.

Există preparate care se fac din ouă fierte tari, cum ar fi ouăle umplute sau ouăle scoțiene. Cu toate acestea, dacă un ou este fiert prea mult, s-ar putea să apară unele probleme.

Fierberea ouălor face ca albușurile și gălbenușurile să se solidifice și să elimine bacterii precum Salmonella în timpul procesului de fierbere. Pe de altă parte, ouăle prea tari nu ar trebui consumate, deoarece conțin niveluri ridicate de sulfură de fier.

De ce devin periculoase dacă le fierbem prea mult

Fierberea excesivă a ouălor va face ca gălbenușul să devină gri-verzui. Pe lângă alte minerale, gălbenușul conține fier și sulf, iar albușul conține hidrogen sulfurat. Sub acțiunea căldurii, proteinele din ou trec printr-un proces de agregare și coagulare, în timp ce hidrogenul sulfurat se combină cu fierul.

În acest fel se formează un nou compus, numit sulfură de fier. Și, cu cât oul este fiert mai mult, cu atât se formează mai multă sulfură de fier, iar gălbenușurile devin mai închise la culoare.

În cazul celor fierte în exces, există o acumulare tot mai mare de compuși pe bază de sulf, care transformă ouăle din alimente bune în unele indigeste, chiar toxice.

Cât ar trebui fierte?

Deși timpul de fierbere a ouălor nu este băut în cuie și variază de la un bucătar la altul, în general se recomandă ca ouăle să fie fierte timp de 12 minute și apoi să le lăsați să se odihnească în apă fierbinte pentru încă 15 minute.

Dacă vreți să știți dacă un ou este prea moale sau tare, învârtiți-l! Oul fiert tare se va învârti ușor, în timp ce oul încă nefiert se va clătina din cauza lichidelor deplasate în coajă.