Indiferent dacă pregătiți ouă umplute, salată de ouă sau o maioneză, apare mereu o problemă care vă dă bătăi de cap: curățatul oului de coajă.

Desprinderea acesteia de pe oul fiert, astfel încât să rămână intact, poate fi o misiune imposibilă.

Adăugarea uleiului în apa în care fierb

Potrivit Yahoo.com, există nenumărate trucuri de bucătărie pentru a ușura curățarea ouălor fierte. Printre ele se numără și adăugarea unui pic de ulei în oala în care le fierbem.

Cea mai mare problemă cu ouăle fierte tari pare să fie curățarea lor, fără să se risipească bucăți de albuș, care rămân lipite pe coajă.

Orice gospodină știe că ouăle mai vechi sunt mai uşor de curăţat decât cele proaspete datorită faptului că au o celulă de aer între ou şi interiorul cojii, care creşte cu cât oul este depozitat mai mult timp.

Dacă curățarea oului vă pune de fiecare dată în dificultate, aflați că există un truc cât se poate de simplu pentru a face asta în doi timpi și trei mișcări. Nu e nevoie decât de un ingredient de bază pe care, cu siguranță, îl aveți în cămară. Este vorba de ulei.

Chiar dacă, așa cum se știe, uleiul și apa nu se amestecă, teoria nu se aplică pentru acest truc pentru decojirea oului.

Uleiul separă coaja de membrană și de ou, făcând mai ușoară curățarea

Cum funcționează? Simplu: ouăle au o coajă poroasă, iar uleiul poate pătrunde în acel strat exterior dur. Astfel are loc magia: uleiul separă coaja de membrană și de ou, făcând mai ușoară curățarea.

Pentru ca acest truc să funcționeze, este suficientă o lingură de ulei. Nu pare să conteze dacă este ulei de avocado, de măsline sau alte tipuri de ulei, așa că puteți folosi orice tip de ulei.

Ce trebuie să faceți

Începeți prin a pune la fiert o oală cu apă în care ați adăugat puțin ulei. Adăugați ouăle în apa clocotită pentru a nu se sparge.

Fiecare are propria metodă de fierbere a ouălor – timp de două până la trei minute pentru ouă moi sau 10 până la 13 minute pentru ouă tari. Indiferent de metoda de fierbere, când sunt gata urmează să le curățați

Cu acest truc, veți îndepărta mai ușor coaja!

oua
SURSA FOTO: Dreamstime

Bicarbonat de sodiu pentru a curăța mai ușor ouăle tari

Motivul pentru care bicarbonatul de sodiu face mai ușoară curățarea ouălor fierte tari are legătură cu pH-ul ouălor. Practic, adăugarea bicarbonatului de sodiu va crește nivelul pH-ului ouălor, așa cum se întâmplă când ouăle sunt mai vechi. Cu cât pH-ul este mai mare, cu atât legăturile dintre albuș și coajă sunt mai slabe. Iar cu cât aceste legături sunt mai slabe, cu atât este mai ușor să decojiți coaja fără ca albușul să se lipească de ea.

Această metodă este incredibil de ușor de utilizat. Tot ce trebuie să faceți este să adăugați aproximativ o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu la fiecare litru de apă pe care îl utilizați, apoi puteți fierbe ouăle. Trebuie să știți că bicarbonatul de sodiu va duce la un miros mai sulfuros al oului, dar nu-i va afecta gustul.

Există și alte trucuri pentru curățarea ouălor fierte tari, pe care mulți le-au încercat deja. Unul dintre ele este introducerea ouălor fierte, imediat după ce au fost scoase de pe foc, sub un jet de apă foarte rece.