Această practică poartă denumirea de ”plantare însoțitoare”, adică o plantă descurajează dăunătorii obișnuiți de la o cultură învecinată, ambele având niveluri similare de pH sau condiții bune de sol.

De asemenea, o plantă poate oferi umbra necesară celeilalte. În astfel de cazuri, care nu sunt deloc puține, culturile se împacă foarte bine atunci când sunt împreună.

Există și situații în care anumite culturi nu trebuie să stea unele lângă altele. Roșiile sunt un astfel de exemplu, potrivit Housedigest, care arată de ce tomatele nu trebuie cultivate lângă alte culturi.

Dacă cresc împreună, plantele „incompatibile” ar putea să-și ofere unele altora prea multă umbră, rădăcinile lor pot concura pentru resurse sau una dintre ele ar putea distruge nutrienții celeilalte. În ceea ce privește roșiile, în timp ce acestea sunt plantate în mod obișnuit alături de busuioc, flori de gălbenele, țelină, ceapă și usturoi, există alte culturi care ar trebui evitate lângă roșii.

Căpșunile

Căpșunile și roșiile pot crește în același sezon, dar nu ar trebui niciodată plantate împreună. Fiecare plantă cu fructe roșii este predispusă la o boală fungică periculoasă numită verticillium, care poate fi fatală.

Porumbul

Porumbul și roșiile sunt o combinație culinară minunată în farfurie, dar nu același lucru se poate spune și în grădină. Ca și în cazul căpșunilor, ambele sunt vulnerabile la un dăunător comun – numit vierme de porumb sau vierme de fructe roșii. Din nou, dacă una o va prinde, o va face și cealaltă. În plus, roșiile au nevoie de soare, iar porumbul poate oferi prea multă umbră.

Mărarul

Mararul ajută la respingerea afidelor și viermilor de la roșii, iar roșiile împiedică vântul să dăuneze plantelor tinere de mărar. Cu toate acestea, plantele mature de mărar vor împiedica creșterea tomatelor.

Feniculul

Feniculul este incredibil de parfumat și merită pus în grădină, dar nu face casă bună cu alte plante, în special cu roșiile. Rădăcinile de fenicul au o secreție care poate împiedica creșterea plantelor, iar roșiile nu fac excepție. De fapt, se recomandă să nu se planteze niciodată fenicul ca însoțitor pentru altă cultură.

Conopida

Ambele sunt culturi extrem de solicitante în ceea ce privește nutrienții. Plantarea conopidei aproape una de roșii va face ca una să distrugă nutrienții celeilalte.

Broccoli

Fiecare cultură se va lupta din toate puterile cu cealaltă pentru resurse, inclusiv pentru apă, soare și nutrienți. O problemă specifică pe care o puteți întâlni la această asociere este deficitul de calciu. Acest lucru se aplică și în combinația de broccoli cu cultura de ardei și vinete.

Cartofii

Cartofii și roșiile nu pot fi asociate la o ”plantare însoțitoare”. Ambele vor intra în competiție pentru o serie de nutrienți și resurse vitale. Înseamnă că sunt vulnerabile la aceleași boli și dăunători. Dacă unul se îmbolnăvește sau se infestează, nu se poate face nimic pentru a-l salva pe celălalt.

Castraveții

Unii grădinari recomandă să se planteze castraveți și roșii împreună, dar există motive pentru a evita această asociere. În primul rând, au vulnerabilități similare la boli. Mai mult, ar putea bloca circulația aerului și ar putea fi și mai susceptibile la boli precum virusul mozaicului și castraveților.