După cum probabil știți, pastele sunt un aliment bogat în amidon. Când îl gătiți, o parte din acel amidon se scurge în apă și de aceea apa devine tulbure când pastele s-au fiert. Acea apă cu amidon și sare este ingredientul-minune pentru a face un sos perfect, scrie Mashed.

Pentru multe tipuri de preparate din paste, apa în care au fiert acestea este esenţială pentru crearea unui sos delicios. De aceea, apa în care au fiert nu trebuie aruncată, ci este bine să păstrați măcar o cană din această apă.

Cum ar trebui scurse pastele fierte fără să irosim o picătură de apă

Este mai ușor decât ați crede. Pentru început, atunci când fierbeți pastele, folosiți mai puțină apă. Deși se crede că e nevoie de o cantitate mare de apă pentru a fierbe pastele în mod corespunzător, de fapt, apa mai multă este inutilă și diluează amidonul din paste. Folosiți suficientă apă pentru a acoperi pastele și asigurați-vă că le amestecați des în timp ce se fierb, pentru a nu se lipi.

Dacă pregătiți sosul în timp ce gătiți simultan pastele, este cât se poate de simplu să scoateți câteva linguri de apă cu amidon și să le amestecați în sos. Sosul se va subția la început, dar nu vă panicați. Se va îngroșa din nou, pe măsură ce amidonul este absorbit în sos.

Dar nici restul de ”aur lichid” nu trebuie aruncat la chiuvetă. Dacă folosiți o strecurătoare, puneți-o peste o oală mare, astfel încât apa în care au fiert pastele să rămână în acea cratiță.

După ce ați recuperat toată apa cu amidon și ați lăsat-o să se răcească, păstrați-o la frigider, folosind o tavă pentru cuburi de gheață. O puteți adăuga la diverse alte sosuri, supe, tocane și orice alte feluri de mâncare care au nevoie să li se îmbunătățească textura. Tot această apă este perfectă pentru a da lichiditate şi savoare unui sos alb, cu unt şi usturoi.