Ce au descoperit medicii francezi

Medicii ORL din Franța atrag atenția asupra unei noi simptome a coronavirusului. Potrivit acestora, cei infectați cu coronavirus suferă de pierderi ale mirosului fără a avea nasul înfundat. Câteodată, acestei pierderi de miros i se alătură dispariția gustului.

Jerome Salomon, şeful Direcţiei pentru Sănătate din ministerul de resort, a declarat că oamenii care au astfel de simptome trebuie să sune neapărat la medicul de familie și nu trebuie să ia medicamente fără să consulte un specialist.

Acest simptom se întâlneşte cu toate acestea ”destul de rar” şi este observat ”în general” la pacienţi tineri, care dezvoltă forme ”mai puţin severe” ale bolii, a precizat directorul pentru Sănătate.

S-a lansat vineri o alertă în Franța

“Există o legătură evidentă” între anosmie şi virus, a afirmat Jean-Michel Klein, preşedintele Consiliului naţional profesional al medicilor ORL, cu sediul la Paris. “Nu toate cazurile pozitive de COVID-19 prezintă anosmie, dar toate cazurile de anosmie izolată, fără cauză locală, fără inflamaţie, sunt COVID-19 pozitive”, a precizat specialistul pentru AFP.

Potrivit primelor cazuri urmărite de asociaţia profesională a medicilor ORL, pacienţii în cauză sunt mai degrabă tineri, cu vârste cuprinse între 23 şi 45 de ani.

“Persoanele care resimt anosmie, trebuie să se autoizoleze ca măsură de precauţie şi să poarte mască, chiar şi în cadru familial”, potrivit Jean-Michel Klein.

Spre deosebire de protocolul de tratament al unei anosmii clasice, medicul recomandă să nu fie administrată corticoterapie, ”care slăbeşte răspunsul imunitar”, sau o spălare a foselor nazale care ar risca să ”trimită virusul din mucoasa nazală în plămâni”.