Scena politică din România îşi face deja planuri privind alegerile prezidenţiale din 2024. Preşedintele Klaus Iohannis va ceda fotoliul de la Palatul Cotroceni, iar favoriţii la a-i prelua locul rămân deocamdată un mister.

“Mă tot mir cât de ușor acceptă unii funcții politice”

Iată însă că pe lista posibililor candidaţi la prezidenţialele de peste trei ani, care l-ar putea înlocui pe Klaus Iohannis, apare un nou nume: preşedintele Academiei Române, prof. Ioan-Aurel Pop.

Într-o discuţie cu jurnalistul Marius Tucă în cadrul “Marius Tucă Show”, preşedintele Acadamiei Române a fost întrebat dacă se gândeşte să candideze pentru funcţia de preşedinte al României. Iniţial, el e negat, insistând că intelectualii nu au făcut o figură foarte plăcută ca oameni politici.

“Nu voi candida la Președinție. Pentru că nu sunt un om politic. Intelectualii nu au făcut figură foarte plăcută ca oameni politici. Nicolae Iorga, ca om politic, n-a fost la nivelul operei sale intelectuale.

A fost prim-ministru, un an și jumătate, a fost ministru de câteva ori. Politica e lucru foarte complex pe lumea asta. Mă tot mir cât de ușor acceptă unii funcții politice”, a răspuns prof. Ioan-Aurel Pop.

“Să nu poată candida cineva decât dacă și-a îndeplinit misiunea în pătrățica lui”

Totuşi, preşedintele Academiei Române recunoaşte că nu este mulţumit de ceea ce se întâmplă pe scena politică din ţara noastră în acest moment: “Azi sunt unii care n-au construit o casă, n-au plantat un pom și vor să avem încredere în ei.”

“Nu-mi place ce se întâmplă politic în România. Eu aș face o educație în spiritul următor: să nu poată candida cineva decât dacă și-a îndeplinit misiunea în pătrățica lui. Acolo unde a fost pus el de viață să facă ceva.

Dacă a fost plugar, să fi fost bun plugar, dacă a fost inginer de drumuri și poduri, să fie un drum care a rezistat până astăzi. Azi sunt unii care n-au construit o casă, n-au plantat un pom și vor să avem încredere în ei”, a adăugat prof. Ioan-Aurel Pop.

Acesta a indicat şi cum se identifică el: “Sunt român în primul rând și creștin. Creștin-ortodox român.”

Prof. Ioan-Aurel Pop recunoaşte că s-ar putea răzgândi şi ar accepta o candidatură

Marius Tucă a insistat totuşi şi i-a spus acestuia că l-ar vota dacă ar alege să candideze pentru funcţia de preşedinte al României, 2024 fiind un an foarte bun pentru o candidatură. Preşedintele Academiei a lăsat atunci de înţeles că nu exclude totuşi o astfel de posibilitate: “Ne mai putem gândi.”

“Dar cine știe, oamenii se mai schimbă. Nu-i bine să avem idei fixe. Ne mai putem gândi. Ideile fixe sunt apanajul dictatorilor”, a mai spus prof. Ioan-Aurel Pop.

Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei