Iată care sunt punctele principale ale platformei de negoiciere:

– Un acord de finanțare "punte" – un împrumut pentru Grecia, prin care ţara să traverseze primăvara și vara – până la un acord mai larg care poate fi negociat în luna septembrie;

– 70% din programul actual de reformă structurală va fi finalizat;

– 10 alte reforme vor fi negociate cu OCDE;

– Grecia va rula un excedent de 1,5%, faţă de 3% prevăzut în prezent;

– Reducerea datoriilor – probabil sub forma swap-urilor de creanță propuse anterior de Varoufakis;

– Un pachet de măsuri pentru a facilita criză socială din Grecia, cum ar fi mese subvenționate pentru cei cu venituri mici și familii aflate în șomaj, care costă mai puțin de 2 miliarde de euro.

Multe dintre aceste puncte ale pachetului de măsuri arată destul de rezonabil. După discursul lui Alexis Tsipras de duminică, punerea în aplicare a 70% din reformelor structurale planificate sună ca fiind destul de mult. Promițând să continue un surplus primar, chiar unul mai mic decât cel prevăzut în prezent, acest lucru reprezintă, de asemenea, o concesie făcută Europei.

Rămâne de văzut cât de deschise sunt guvernele europene la aceste schimbări. Unii, cum ar fi Finlanda și Germania, nu au oferit semne că îşi vor schimba poziţia iniţială.

Însă ministrul grec al Apărării, Panos Kamenos, spune că în cazul în care Grecia nu reușeşte să obțină un nou acord cu zona euro privind datoria sa, ar putea căuta ajutor în altă parte.

"Ceea ce dorim este o înţelegere. Dar, dacă nu se va ajunge la o înţelegere și dacă vom vedea că Germania rămâne rigidă și vrea să arunce în aer Europa, atunci avem obligația să acţionăm potrivit Planului B. Planul B este de a obtine fonduri de la o altă sursă ", a declarat Panos Kamenos marţi dimineaţa, la un show de televiziune. "Ar putea fi Statele Unite, ar putea fi Rusia, ar putea fi China sau alte țări", a spus oficialul de la Atena.

Kammenos este liderul Grecilor Independenţi, un partid naționalist care se situează împotriva acordului de salvare din prezent, partener de coaliție a radicalilor de stânga de la Syriza.