„Guvernul de la Atena a obţinut joi de la Fondul Monetar Internaţional amânarea până la sfârşitul acestei lunii a rambursării a patru rate de împrumut prevăzute în iunie şi din care prima tranşă trebuia achitată vineri, au anunţat FMI şi o sursă guvernamentală din Grecia. "Am exploatat o posibilitate dată de FMI şi care ne va lăsa mai mult timp pentru negocieri", a declarat pentru AFP sursa guvernamentală greacă. La rândul său, FMI a anunţat într-un comunicat că Grecia "a informat instituţia că va regrupa plăţile datorate în iunie", urmând să plătească 1,6 miliarde de euro la sfârşitul acestei luni”, mai scrie The New York Times.

„Negocierile privind Grecia înregistrează progrese, dar chestiunile-cheie rămân în discuţie”, titrează The Wall Street Journal.

„Grecia și creditorii săi au convenit asupra unor aspecte privind un acord de de deblocare a ajutorului de salvare, dar diferențele de opinie se menţin în privinţa datoriei în creștere a ţării și referitor la valoarea frustrării fiscale pe care Atena va trebui să şi-o reprime.”

„Grecia se apropie de ieșirea din zona euro, după amânarea rambursării a 300 de milioane de euro către FMI”, titrează The Guardian în pagina sa electronică.

„Atena şi-a luat creditorii prin surprindere, spunând că va pune la un loc datoriile către FMI, în valoare de 1,6 miliarde de euro şi va face plata către Fond până la 30 iunie. Totuşi, Grecia este mai aproape de default și de o posibilă ieșire din zona euro, după ce nu a reuşit să facă vineri plata unei datorii de 300 de milioane de euro. Criza profundă prin care trece Atena intră într-o nouă fază, cu Atena afirmând că pune la pachet patru plăți care vor fi făcute la sfârșitul lunii. Măsura a venit după ce guvernul grec a reacționat furios la ceea ce a fost perceput ca fiind un ultimatum dat de creditorii săi – inclusiv FMI – care au cerut măsuri de austeritate suplimentare și reforme nepopulare privind TVA, pensii și salarii în schimbul unei tranşe de 7.2 miliarde de euro reprezentând ajutor financiar de urgenţă.”

„FIFA a făcut cadou Irlandei 5 milioane de dolari după „mâna lui Henry”, scrie Le Monde.

„Dezvăluirile, una mai senzațională decât celalaltă, se succed după arestarea săptămâna trecută a unor înalți funcționari ai FIFA. După ce președintele Joseph Blatter şi-a anunțat demisia, directorul executiv al Federaţiei de Fotbal din Irlanda, John Delaney, a confirmat joi la televiziunea publică irlandeză RTE a unei sume de bani oferită de FIFA în schimbul promisiunii de a nu intenta un proces. Potrivit informațiilor obţinute de Le Monde, FIFA ar fi acordat federaţiei irlandeze un credit de 5 milioane dolari pentru construirea unui stadion în Irlanda. În ianuarie 2010, acordul dintre cele două federații preciza că, dacă Irlanda se califică pentru Cupa Mondială 2014, ea ar trebui să ramburseze acest împrumut. În condiţiile în care Irlanda nu a obţinut biletul pentru turneul din Brazilia, FIFA nu a cerut rambursarea banilor.”

„Administraţia Obama şi-a pierdut răbdarea cu Rusia”, citim în portalul de Business Insider.

„Administrația Obama analizează o serie de răspunsuri agresive la pretinsa încălcare de către Rusia a unui tratat nuclear din perioada Războiului Rece, inclusiv deplasarea de rachete terestre în Europa, care ar putea distruge preventiv armele ruseşti. Această opțiune "contraforță" se află printre opţiunile administrației de la Washington în condiţiile în care SUA şi-a modificat întreaga politică față de Rusia în lumina intervenției militare a Moscovei în Ucraina, anexarea Crimeei și a altor acţiuni pe care SUA le consideră sfidătoare, în Europa și nu numai.”


Te-ar putea interesa și: