Conform credinței generale, cu cât alimentele sunt mai puțin procesate, cu atât e mai bine pentru organism. Dar numeroase studii au arătat că nu toate alimentele sunt mai hrănitoare atunci când sunt consumate în stare crudă. Mai mult, unele legume sunt mult mai hrănitoare când sunt preparate termic.

Site-ul Rappler explică de ce aceste nouă legume sunt mai sănătoase dacă sunt gătite pe foc.

Pentru aproape toate legumele, temperaturile mai ridicate, timpii mai lungi de gătire și cantitățile mai mari de apă duc la pierderea mai multor substanțe nutritive. Vitaminele solubile în apă (C și multe dintre vitaminele B) sunt cei mai instabili nutrienți atunci când gătim anumite legume. Există totuși unele legume care ar trebui consumate doar preparate termic pentru a nu-și pierde din nutrienți.

1. Sparanghelul

Toate organismele vii sunt formate din celule, iar în legume nutrienți importanți sunt adesea prezenți în acești pereți celulari. Când legumele sunt gătite, pereții celulari se sparg, eliberând nutrienții care pot fi apoi absorbiți mai ușor de organism. Pregătirea termică a sparanghelului îi distruge pereții celulari, eliberând mai bine vitaminele A, B9, C și E.

2. Ciupercile

Ciupercile conțin cantități mari din antioxidantul ergotioneină, care este eliberat în timpul gătirii. Antioxidanții ajută la descompunerea „radicaliilor liberi”, substanțe chimice care ne pot deteriora celulele, provocând apariția unor boli.

3. Spanacul

Spanacul este bogat în nutrienți, inclusiv fier, magneziu, calciu și zinc. Acești nutrienți sunt absorbiți mai ușor de organism când spanacul este gătit. Acest lucru se datorează faptului că spanacul conține acid oxalic (un compus care se află în multe plante) care blochează absorbția fierului și a calciului.

Prepararea termică a spanacului eliberează calciul, făcându-l mai disponibil pentru absorbție de către organism.
Cercetările sugerează că spanacul gătit la abur își menține nivelurile de B9, ceea ce poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer.

4. Roșiile

Orice metodă de preprare pe foc crește foarte mult nivelul licopenului din roșii. Licopenul a fost asociat cu un risc mai scăzut de apariție a unor boli cronice, inclusiv boli de inimă și cancer. Cantitatea mare de licopen provine din căldură, ajutând la descompunerea pereților celulari groși, care conțin mai mulți nutrienți importanți.

5. Morcovii

Morcovii fierți conțin mai mult beta-caroten decât morcovii cruzi. Această vitamină solubilă în grăsimi susține creșterea oaselor, vederea și sistemul imunitar. De asemenea, gătitul morcovilor cu coajă le dublează puterea antioxidantă.

Ar trebui ca morcovii să fie fierți întregi, înainte de a-i tăia felii. Evitați prăjirea morcovilor, deoarece s-a descoperit că asta reduce cantitatea de carotenoid.

6. Ardeiul gras

Ardeiul gras este o sursă excelentă de antioxidanți care stimulează sistemul imunitar, în special carotenoizii, beta-carotenul, beta-criptoxantina și luteina. Căldura distruge pereții celulari, făcând carotenoizii mai ușor de absorbit de către organism. Ca și în cazul roșiilor, vitamina C se pierde când ardeii sunt preparați la abur, deoarece vitamina se poate scurge în apă.

7. Broccoli, conopida și varza de Bruxelles

Broccoli, conopida și varza de Bruxelles sunt bogate în glucozinolați (fitochimice care conțin sulf), pe care organismul îi poate transforma într-o serie de compuși care luptă împotriva cancerului. Pentru ca acești glucozinolați să fie transformați în compuși care luptă împotriva cancerului, trebuie să fie activă o enzimă din aceste legume, numită mirozinază.

Cercetările au descoperit că gătirea la abur a acestor legume păstrează atât vitamina C, cât și mirozinaza și, prin urmare, acei compuși care luptă împotriva cancerului.

8. Fasolea verde

Fasolea verde are niveluri mai ridicate de antioxidanți când este gătită la cuptor, la grătar sau chiar când este prăjită.

9. Varza Kale

Este mai sănătoasă atunci când este gătită la abur, deoarece dezactivează enzimele care împiedică organismul să folosească iodul, de care are nevoie tiroida, ceea ce ajută la reglarea metabolismului.