Christine Lagarde ar putea conduce Forumul Economic Mondial

După plecarea bruscă a lui Klaus Schwab de la conducerea Forumului Economic Mondial (WEF), organizația se află în fața unei tranziții majore. Christine Lagarde, liderul actual al Băncii Centrale Europene (BCE), este văzută drept succesoarea naturală a acestuia.

Conform unor surse apropiate situației, ideea unei tranziții a fost pusă pe masă cu mult timp în urmă, între Schwab și Lagarde. Întâlnirea lor recentă din Frankfurt, în aprilie, a avut ca scop reluarea și detalierea acestei strategii. Se pare că pregătirile logistice, precum un apartament în Elveția, sunt deja în desfășurare pentru a facilita mutarea lui Lagarde.

Christine Lagarde
SURSA FOTO: Dreamstime

Condițiile unei preluări anticipate

Deși planul este bine conturat, există obstacole legate de calendar. Mandatul actual al lui Lagarde la BCE expiră în octombrie 2027, dar pentru a prelua funcția la WEF, ea ar trebui să se retragă cu cel puțin 10 luni mai devreme. Această decizie depinde însă de o serie de factori, în special de evoluția economică din zona euro.

Lagarde a condiționat eventuala sa plecare de la BCE de atingerea obiectivului de stabilitate a prețurilor. Doar în momentul în care inflația va ajunge la ținta de 2% pe termen mediu, ea ar putea lua în considerare o schimbare de rol.

Discreție din partea WEF, dar semnalele sunt clare

Oficialii WEF au refuzat să comenteze despre aceste negocieri, invocând caracterul confidențial al discuțiilor. Totuși, indiciile din culise sugerează că Lagarde este favorita pentru a prelua conducerea, ceea ce ar putea marca un nou început pentru forumul de la Davos.

Dacă Lagarde va accepta rolul, aceasta ar însemna nu doar o schimbare de lider, ci și o posibilă reconfigurare a direcției strategice a organizației. Într-o lume în continuă transformare, preluarea conducerii WEF de către una dintre cele mai influente figuri din economia globală ar putea avea un impact semnificativ asupra agendei internaționale.

Christine Lagarde este avocat de profesie. A practicat timp de 20 de ani în cadrul firmei internaționale de avocatură Baker McKenzie; în 1999 a devenit Președinte Global al companiei. În 2005, s-a alăturat guvernului francez ca Secretar de Stat pentru Comerț.

Doi ani mai târziu, a devenit prima femeie care a ocupat funcția de ministru al Finanțelor și Economiei într-o țară din G7. Între 2011 și 2019, a fost al unsprezecelea și totodată prima femeie Director General al Fondului Monetar Internațional (FMI). Din noiembrie 2019 este Președinte al Băncii Centrale Europene. În iulie 2016, a fost realeasă pentru un mandat de cinci ani. Membru în Consiliul de Administrație al Forumului Economic Mondial.