Noul recensământ în România privind populaţia şi locuinţele va fi derulat în perioada 12-21 martie 2011, iar costurile totale aferente procesului de organizare şi desfăşurare se vor ridica la 192 milioane lei, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Guvern.

Datele colectate vor fi prelucrate şi publicate până în 2014. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a arătat că acest recensământ este primul efectuat de România în calitate de stat membru al UE, conform cerinţelor Parlamentului European.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat recent că Institutul Naţional de Statistică a iniţiat procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea unui pachet de servicii informatice care să fie folosit la recensământ, contract în valoare de aproximativ 30 milioane euro.

Vor fi contractate sunt servicii de procesare şi conversie a datelor, de dezvoltare de software personalizat, precum şi de formare specializată. Valoarea estimată a contractului este de 30 milioane euro, institutul având dreptul de a achiziţiona, ulterior, servicii similare de la firma care va câştiga licitaţia.

Decizie luată în 2007

Decizia de organizare, în 2011, a unui nou recensământ al populaţiei şi locuinţelor a fost luată de Guvern în august 2007, pentru o cunoaştere cât mai exactă a numărului şi distribuţiei teritoriale a locuitorilor, precum şi a fondului locativ şi condiţiilor de domiciliu.

La recensământ vor fi înregistraţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară şi persoanele de altă cetăţenie sau fără cetăţenie, cu domiciliul ori reşedinţă în România. Vor fi de asemenea înregistrate clădirile de locuit, indiferent de forma de proprietate.

Cetăţenii respondenţi vor fi obligaţi să furnizeze, pe proprie răspundere, informaţii corecte şi complete.

Recensământul va fi organizat de Institutul Naţional de Statistică, sub coordonarea unei comisii care va fi constituită în termen de zece zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

Ultimul recensământ al populaţiei şi al locuinţelor a fost efectuat în martie 2002.

SURSA:Mediafax