Potrivit noilor norme ale programului „Prima Casă”, Guvernul va institui ipoteca legală a imobilului contractat prin credit. Aceasta va scuti clientul de plata taxelor notariale, dar este mai greu de executat în caz de neplată a împrumutului. Notarii îşi pun însă problema cum vor înscrie ipoteca pentru un apartament care depăşeşte valoarea de 60.000 de euro.  

„Noi suntem notari, nu ne sperie o ipotecă. Dar aceste ipoteci erau convenţionale. Ele se încheie prin act notarial, care are cu titlu executoriu. Prin urmare, poate fi foarte uşor executat în cazul în care nu se restituie creditul. Pe langă faptul că Ordonanţa de Urgenţă nu pomeneşte de ipoteca legală, pe noi nu ne deranjează. Din contră, dacă cetăţenii vor fi avantajaţi, foarte bine. Interesul principal al acestei profesii este servirea omului de pe stradă!”, a declarat pentru capital.ro Viorel Mănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

 

1.000 de euro, cheltuieli notariale

Notarii au anunţat reducerea cu 30% a onorariului pentru autentificarea contractelor aferente locuinţelor cumpărate prin programul „Prima Casă”. Astfel, clienţii care îşi achiziţionează o locuinţă de 60.000 euro, vor plăti  pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare şi a ipotecii convenţionale aproximativ 1.000 de euro, sumă care include TVA-ul şi taxa de publicitate imobiliară (înscrierea în Cartea Funciară).

„Băncile şi intermediarii trebuie să facă un pas înapoi”

„Lumea stă încă în expectativă. Dar eu cred că totuşi se va debloca piaţa imobiliară în ceea ce priveşte acest program şi oamenii vor prinde curaj. Noi am înţeles să facem un pas înapoi, dar ar trebui să facă şi intermediarii şi băncile. Băncile sunt inflexibile, nu vor să creeze nici cea mai mică facilitate. După părerea mea, în ultimii 5-6 ani, le-a mers atât de bine, încât ar putea să mai lase şi 2 ani să le meargă şi mai prost”, a concluzionat Viorel Mănescu.