Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a revizuit in scadere estimarile privind profitul din acest an si a avertizat ca in 2009 piata terminalelor mobile se va afla in scadere.

Cu toate ca ultimul trimestru al anului este unul foarte profitabil pentru producatorii de telefoane mobile pe fondul vanzarilor ridicate din perioada Craciunului, Nokia a anuntat ca se asteapta ca in al patrulea trimestru al acestui an vanzarile sa fie in scadere fata de anul trecut.

„In ultimele saptamani, problemele economice globale, alaturi de o volatilitate a valutelor fara precedent, au determinat consumatorii sa isi restranga bugetele”, au declarat oficialii Nokia.

Reprezentantii Nokia sune de parere ca in 2008 vor fi vandute in total 1,24 miliarde telefoane mobile pe pietele din intreaga lume, in scadere fata de estimarile anterioare, de 1,26 miliarde de unitati. Oficialii companiei finlandeze au anuntat, de asemenea, ca se asteapta ca in al patrulea trimestru din an sa detina o cota de 38% din piata, similara cu cea din ultimele trei luni.

Analistii de pe piata se asteapta ca cele mai afectate companii producatoare de terminale mobile sa fie Motorola si Sony Ericsson, care au raportat deja pierderi.

Sursa: Financial Times