Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, va oferi din luna martie, gratuit, o nouă versiune Ovi Maps pentru telefoanele sale inteligente, care include serviciul avansat de navigaţie pietonală şi auto.

Începând din martie 2010, noile smartphone-uri Nokia compatibile GPS vor include noua versiune Ovi Maps, pre-încărcată cu date cartografice locale, funcţii avansate de navigaţie auto şi pietonală şi acces la ghidurile de călătorie Lonely Planet şi Michelin fără costuri suplimentare. 

Această lansare are potenţialul de a dubla piaţa actuală de navigaţie mobilă. Noua versiune Ovi Maps include funcţii avansate de navigaţie auto şi pietonală, precum ghidare vocală pas cu pas pentru 74 de ţări, disponibilă în 46 de limbi, informaţii despre trafic pentru peste 10 ţări şi hărţi detaliate pentru peste 180 de ţări.
 
„Nokia este singura companie care oferă un serviciu de navigaţie mobil atât pentru conducători auto cât şi pentru pietoni, care funcţionează în întreaga lume. Spre deosebire de producătorii tradiţionali de sisteme de navigaţie auto, noi nu vă obligăm să cumpăraţi hărţi pentru diferite ţări sau regiuni chiar dacă doar le vizitaţi pentru câteva zile. Vă oferim gratuit navigaţie şi hărţi, cu funcţionalitatea şi capabilităţile avansate pe care oamenii le doresc în ziua de azi”, a declarat Anssi Vanjoki, vicepreşedinte executiv, Nokia.
 
83 milioane de dispozitive cu GPS, livrate de Nokia în 2009

Potrivit companiei de cercetare Canalys, numărul oamenilor din întreaga lume care folosesc navigaţia GPS de pe telefoanele mobile era de aproximativ 27 de milioane la sfârşitul anului 2009. Cu acest anunţ, Nokia poate impulsiona creşterea acestei baze de clienţi existente la 50 de milioane, permiţând deţinătorilor de telefoane inteligente compatibile – şi dispozitive care vor deveni în curând compatibile – să activeze serviciul gratuit de navigaţie auto şi pietonală prin simpla descărcare a noii versiuni Ovi Maps.

Nokia va continua să extindă această bază de utilizatori pe măsură ce va adăuga mai multe smartphone-uri pe lista dispozitivelor compatibile. Canalys a mai estimat în 2009 că baza existentă de smartphone-uri cu GPS integrat era de 163 milioane de unităţi la nivel global, din care mai mult de jumătate (51%) au fost produse de Nokia, compania livrând un total de 83 milioane de dispozitive cu GPS.  

Hărţi marca Navteq

„Această mişcare este una care schimbă jocul. Prin valorificarea achiziţiei Navteq şi a ofertei noastre de servicii sensibile la context, acum putem oferi utilizatorilor un sistem complet de navigaţie, oriunde în lume s-ar afla şi oricând au nevoie de acesta – fără costuri suplimentare”, a continuat Anssi Vanjoki.  Nokia a cumpărat Navteq, în 2008, cu 8,1 miliarde de dolari.

„Prin adăugarea de camere la telefoanele noastre, fără costuri suplimentare, am devenit rapid cel mai mare producător de camere din lume. Obiectivul noii versiuni Ovi Maps este acela de a ne permite să facem acelaşi lucru şi în privinţa navigaţiei”, potrivit lui Vanjoki

Aplicaţia Ovi Maps este disponibilă imediat spre descărcare pentru 10 dispozitive mobile Nokia, inclusiv modelele populare Nokia N97 mini, Nokia 5800 XpressMusic şi Nokia E72. Mai multe smartphone-uri Nokia vor fi adăugate la această listă în următoarele săptămâni. Între timp, deţinătorii de telefoane inteligente Nokia compatibile cu noua versiune Ovi Maps pot descărca aplicaţia gratuit de la www.nokia.com/maps.

SURSA: Nokia