Banii: bugetul de care dispui este criteriul esențial. În general, un apartament este mai ieftin decât o casă, principalul motiv fiind spațiul mai mare de care dispui la casă, față de apartament. În plus, spațiu mai mare înseamnă automat facturi mai mari – curent, încălzire, apă, întreținere etc.

Așadar, dacă banii nu sunt neaparat o problemă, dacă îți dorești mult spațiu, sau puțină curte, dacă ai o familie numeroasă, atunci cel mai bine e să te orientezi către cumpărarea unei case. În schimb, dacă îți dorești să economisești bani și în același timp un spațiu generos nu este o necesitate pentru tine și familia ta, te sfătuim să te îndrepți către căutarea unui apartament.

Amenajările: acestea depind foarte mult de anul construcției sau de cea mai recentă amenajare efectuată în locuință. Dacă locuința nu a fost amenajată de curând și necesită o intervenție mai mare, vei cheltui mult mai mult cu o casă decât cu un apartament.

În situația în care casa nu e racordată la sistemul de canalizare, sau sistemul de canalizare nu este disponibil în localitatea în care vrei să te stabilești, o variantă viabilă este instalarea unei fose septice ecologice prin care vei rezolva această problemă. Instalarea unei fose septice de calitate este mai puțin costisitoare decât ai crede și te vei bucura de confortul unei case eficiente din toate punctele de vedere.

Locația: dacă îți place să ajungi pe jos la serviciu, sau lipsa locurilor de parcare este o problemă arzătoare în localitatea ta, poate ar fi mai bine să te gândești la o locuință cât mai aproape de centru. În schimb, dacă nu te deranjează aglomerația din trafic, sau te relaxează să începi ziua cu o cafea la pachet, cu un radio bun în boxe, și preferi liniștea unei case mai retrase, fără multă gălăgie în jur, poți să optezi pentru o casă la periferie.

Tot la locație trebuie să ai grijă și dacă flexibilitatea este un criteriu esențial pentru tine; dacă trebuie să duci copiii la grădiniță, apoi trebuie să ajungi la serviciu, după-masa la cumpărături și să iei copiii înainte de a ajunge acasă, apoi să fugi o oră și la sală, este esențial să locuiești într-un loc cât mai strategic posibil pentru a face aceste drumuri într-un timp cât mai scurt.

Vecinii: dacă e să ai ghinion de vecini cu caracter urât poți avea și la casă și la bloc, dar la bloc ai mai multe șanse deoarece ai mai mulți vecini. Dacă ești sociabil/ă și vecinii nu te deranjează, în plus, nu îți place să asculți muzică prea tare, sau nu plănuiești renovări după ora 10 pm, atunci te vei descurca foarte bine la bloc. În schimb, dacă iubești spațiul privat și preferi mai puțini vecini prin preajmă, îți recomandăm o casă cu o curte cât mai mare, poate și un gard pe măsură.

Ți-ai notat? Acum trage linie și vezi ce ți se potrivește cel mai bine. Este o decizie foarte importantă și trebuie gândită și analizată înainte, de aceea e bine să te informezi pentru a fi pe deplin mulțumit/ă de hotărârea luată.

(P)