Recensământul populației s-a amânat din nou, pentru a doua oară în doar o săptămână. Din păcate, recenzorii spun că nu au cum să intre în casele celor care nu au completat formularele online pentru că tabletele de care au nevoie nu au fost actualizate.

Mai mult decât atât, statul român nu are suficienți angajați, iar dintre cei existenți, unii refuză să meargă în anumite zone.

Ce spun recenzorii?

„La scara aceasta, din blocul acesta, avem 9 chestionare de completat. Dacă mergem și mai în față deja avem 20 de chestionare de completat. Harta de pe tabletă se actualizează pe măsură ce ne schimbăm poziția din cadrul perimetrului unde ne aflăm. Suntem în zona Mihai Vodă.

Nu ieșim din perimetru dat de tabletă. Acesta este sectorul care îi revine unui recenzor să-l parcurgă. Punctele verzi reprezintă locații unde s-a efectuat autorecenzarea online cu succes, punctele albastre faptul că aici s-a început recenzare dar nu s-a finalizat, iar recezorul trebuie să revină”, a declarat unul dintre recenzori, potrivit stirileprotv.ro

Recenzorii vor avea misiunea de a bate la ușile celor care nu au completat formularele online și de a le cere să completeze chestionarele fizice. Autoritățile au creat un soft special, iar programul le va indica recenzorilor adresele la care trebuie să ajungă. Fiecare se va ocupa de o anumită zonă, cu un număr limitat de străzi și blocuri.

INS nu a reușit să actualizeze tabletele

Aproximativ 20.000 de tablete au fost împărțite la nivelul tuturor județelor din România. Fiecare recenzor accesează tableta pe baza unei parole unice.

Având în vedere numărul mare de dispozitive, reprezentanții INS nu au reușit încă să le actualizeze în timp util.

„Recenzarea pe teren nu a început – se introduc datele din baza de date de la autorecenzare, astfel încât să se coreleze hărțile existente pe tabletă cu persoanele care s-au autorecenzat. A fost un volum uriaș de date, tocmai de aceea procesul a fost puțin întrerupt. Colegii mei au lucrat non-stop, dar fiind volumul mare de date s-a dus la această întârziere.”, a declarat Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt recensământ.

Cât poate câștiga un recenzor?

Un recenzor încasează 7 lei pentru un singur chestionar. Astfel, un recenzor poate câștiga până la 9.000 de lei net în această a doua parte a recensământului. Pentru un singur chestionar încasează 7 lei și câte 3,5 lei de membru de familie. Dacă adresele sunt dispersate, prețul crește.

„Avem stabilit undeva între 300 și 500 de persoane care au rămas nerecenzate. Se câștigă și bine, lucrezi și cu omul”, a spus Iuliana Dobrotă, recenzor.

Amintim românilor că trebuie să aibă grijă și să fie precuți. S-ar putea ca unele persoane să se dea drept recenzori pentru a vă intra în casă. Țineți minte că recenzorii poartă o legitimație specială și nu vă vor cere să intre în locuința dumneavoastră. Datele vor fi completate la ușă.