Nicolae Ciucă a explicat cum s-a luat decizia retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Bucureşti

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a oferit câteva comentarii pe marginea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din poziţia de candidat comun pentru Primăria Capitalei al PNL şi PSD.

Şeful liberalilor a admis că ar fi fost imposibil ca medicul Cîrstoiu să recupereze diferenţa mare în sondaje faţă de contracandidaţii săi. Discuţia a fost una decentă şi toată lumea a căzut de acord că este cea mai bună cale de urmat.

Întrebat de jurnalişti dacă s-a pus problema vreunei funcţii în Guvern pentru Cătălin Cîrstoiu, în schimbul retragerii sale, Nicolae Ciucă a spus clar că aşa ceva nu s-a întâmplat.

„Nu, nici nu s-a pus problema, a fost o discuţie cât se poate de decentă, pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem să recuperăm, motiv pentru care am luat această hotărâre. Nu a cerut absolut nimic”, a explicat, marţi, preşedintele PNL.

Cătălin Cîrstoiu nu s-a opus, adaugă Nicolae Ciucă. Medicul a spus doar că se va retrage la fel de uşor cum a şi acceptat această propunere de candidatură. Toată lumea a admis că, având în vedere că şansele de a mai putea recupera diferenţa erau evidente, nu rămânea decât această soluţie a retragerii.

„Trebuie să înţelegem că domnia sa, ca şi noi toţi, este om dincolo de orice situaţie în care ne aflăm la un moment dat şi în felul acesta am analizat perspectiva din punct de vedere politic cât şi perspectiva din punct de vedere a consecinţelor şi efectelor asupra domniei sale şi am considerat că este absolut firesc să încheiem aceatsă colaborare pentru că şansele erau cât se poate de evidente.

Nu a spus nimic, spus dacă aceasta este decizia, eu, aşa cum am acceptat, tot la fel de bine mă şi retrag din această candidatură”, a precizat liderul PNL.

Nicolae Ciucă a fost întrebat şi dacă medicul Cîrstoiu îşi va păstra funcţia de manager la Spitalul Universitar. Şeful Partidului Naţional Liberal a explicat că acea poziţie nu are nicio legătură cu deciziile luate la nivelul coaliţiei.

Cătălin Cîrstoiu
SURSA FOTO: Facebook, Cătălin Cîrstoiu

Soluţia cu doi candidaţi maximizează scorul politic la alegerile locale

Preşedintele PNL a mai venit şi cu lămuriri privind noua soluţie adoptată de coaliţie, cea de a merge fiecare partid cu candidatul său pentru Primăria Capitalei.

El spune că s-a efectuat o analiză pe baza datelor cu privire la evoluția candidatului comun ales de către coaliție. În momentul în care s-a constatat că obiectivul nu poate fi atins, s-a decis să se ia o decizie menită să maximizeze scorul politic la alegerile locale.

Pe de o parte, s-a considerat important să se ofere bucureștenilor posibilitatea de a alege între patru candidați, în loc să restricționăm opțiunile la un singur candidat comun, fie el din partea PNL sau din partea PSD. Aceasta ar fi crescut șansele primarului în funcție sau ale candidatului deja înscris, care, conform sondajelor, aveau cele mai mari șanse și ar fi limitat competiția la o confruntare doar între cei doi.

Prin urmare, în prezent putem vorbi despre o reconfigurare a competiției politice, permițând astfel electoratului, atât liberal cât și social-democrat, să abordeze aceste alegeri cu o altă perspectivă, a precizat Nicolae Ciucă.

Preşedintele PNL a explicat şi ce anume îl recomandă pe Sebastian Burduja pentru a intra în această cursă electorală.

„Şansele PNL sunt date de profilul candidatului, vine de pe funcţia de ministru, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au hotărât în acest moment (…) şi poate să îşi prezinte programul pentru Primăria Capitalei ca un nou intrat în această competiţie. (…)

(Este) un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a lucrat niciodată în administraţie la nivel local şi practic este singurul candidat care nu este în funcţie şi nici nu a fost vreodată în funcţie”, a încheiat Nicolae Ciucă.