Au fost demiși, de asemenea, preşedintele Autorităţii Vamale Române (AVR), Bogdan-Lari Mihei şi şeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

”Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcţia de preşedinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru şi încetarea mandatului preşedintelui AVR, alături de numirea unui nou preşedinte”, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, printr-un comunicat.

Nicoleta-Mioara Cîrciumaru are o experiență de peste 20 de ani în Administrația Fiscală

Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, care are o experiență de 20 de ani în domeniul Administrației Fiscale, a fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală la începutul lunii mai a acestui an.

”Cu o experiență de peste 20 de ani în Administrația Fiscală, ultimii chiar la conducerea Administrației Sector 6 a Finanțelor Publice și apoi a Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice a municipiului București, Nicoleta Mioara Cîrciumaru preia, odată cu funcția de vicepreședinte ANAF, și coordonarea activității de colectare a veniturilor bugetare”, a anunțat ANAF la acel moment.

Lucian Heiuș lasă în urma sa o gaură de 9 miliarde de lei, sumă ce reprezintă diferenţa între ce şi-a propus ANAF să colecteze şi ce a colectat, de fapt. Potrivit lui Adrian Câciu, gaura ar fi chiar mai mare de atât, de aproximativ 11 miliarde de lei, adică diferenţa între ce au declarat contribuabilii că au de plătit în primele cinci luni din an şi ce au plătit de fapt.

”Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat. Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti”, a mai spus ministrul.

Mesajul premierului Nicolae Ciucă după demisia lui Lucian Heiuș

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu privire la demisia şi demiterile de la ANAF, AVR şi ANRM.

”Creşterea economică pe care am obţinut-o trebuie să fie resimţită de oameni, iar pentru a reuşi acest lucru, instituţiile statului trebuie să fie mai performante. După un an în care PIB-ul ţării a crescut cu 49 miliarde de euro, trebuie să regăsim aceeaşi dinamică şi în încasările de la buget”, a transmis șeful Executivului.