Parchetul naţional financiar a cerut marţi patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, împotriva fostului preşedinte al Republicii Nicolas Sarkozy, judecat pentru corupţie şi trafic de influenţă, un proces fără precedent în Franţa, relatează AFP.

Procuratura a cerut aceleaşi sentinţe pentru coacuzaţii săi, fostul înalt magistrat Gilbert Azibert, precum şi pentru Thierry Herzog, avocat cunoscut al fostului preşedinte Sarkozy, cerând pentru acesta din urmă ca pedeapsa să fie însoţită de o interdicţie de practicare a profesiei timp de cinci ani.

A respins acuzaţiile de corupţie

Fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy s-a prezentat luni în faţa judecătorilor şi a respins acuzaţiile de corupţie formulate împotriva sa, făcând prima declaraţie detaliată în instanţă, potrivit presei franceze.

„Nu am comis niciodată nici cel mai mic act de corupţie”, a declarat Sarkozy, citat de AFP.

Sarkozy şi avocatul său Thierry Herzog sunt acuzaţi de corupţie şi trafic de influenţă pe baza unei presupuse încercări de mituire a lui Gilbert Azibert, procuror în 2014, pentru a obţine informaţii secrete despre o anchetă distinctă privind finanţarea campaniei.

La schimb, fostul preşedinte s-ar fi oferit să sprijine candidatura înaltului magistrat pentru o funcţie liniştită în Monaco.

Avocații vorbesc despre nervozitatea procurorilor

Acuzaţiile împotriva lui Sarkozy se bazează pe interceptările unor convorbiri telefonice între politician şi avocatul său Herzog.

Potrivit presei, unele dintre interceptările audio vor fi difuzate în sala de judecată, după ce tribunalul a acceptat cererea neaşteptată din partea parchetului.

Echipa de avocaţi care-l apără pe Sarkozy a încercat să împiedice audierea convorbirilor interceptate, dar fără succes.

„Această cerere din partea procuraturii ar putea fi un semn al nervozităţii sale”, a declarat pentru AFP avocata lui Sarkozy, Jacqueline Laffont.

Se aşteaptă ca procesul să se încheie joi.

Nicolas Sarkozy a fost președinte al Franței și coprinț al Andorrei din 16 mai 2007 până la 15 mai 2012.

Sarkozy a fost anterior de două ori ministru de interne al Franței, din 2002 până în 2004 în cabinetul Raffarin, și din 2005 până la 27 martie 2007 în cabinetul de Villepin.