Nicolae Ciucă salută deschiderea de la Viena

Nicolae Ciucă a transmis, într-o postare pe Facebook, că salută declarațiile ministrului de interne austriac, care arată o atitudine mai flexibilă din partea partenerilor austrieci. El a menționat că declarația publică făcută de ministrul Karner a fost încurajatoare și a inclus unele condiții care vor fi discutate și analizate în viitorul apropiat. Ciucă a adăugat că decizia finală în această privință este așteptată la Consiliul extraordinar JAI organizat la sfârșitul anului de către președinția spaniolă a UE. De asemenea, a menționat că Madridul a demonstrat implicare în identificarea unor soluții constructive în cadrul unei abordări europene.

”Salutăm declaraţiile ministrului de interne austriac care dovedesc o flexibilizare a poziţiei partenerilor austrieci. Ceea ce a făcut ministrul Karner a fost o declaraţie publică încurajatoare în care a pus şi unele condiţii care se vor discuta şi analiza în perioada următoare. Decizia o aşteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de preşedinţia spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluţii constructive într-o optică europeană”, a transmis, duminică, într-o postare pe Facebook, Nicolae Ciucă.

Ciucă a precizat că o eventuală reuşită se datorează în special Preşedinţiei şi Guvernului.

Nicolae Ciucă a menționat că, având în vedere primele declarații apărute în spațiul public românesc, el consideră că eventualele progrese sunt rezultatul colaborării tuturor forțelor politice, a instituțiilor statului, în special Președinția și Guvernul, și în special a eforturilor profesioniste ale Ministerului de Interne și Ministerului de Externe. Până la eventuala decizie referitoare la Schengen, el a apreciat deschiderea colegilor de la Viena.

Ciucă a adăugat că așteaptă să vadă rezultatul votului din Olanda și rezultatele discuțiilor cheie ale miniștrilor de interne prezenți în Slovenia în data de 11 decembrie. El a menționat existența unei dinamici cu o nuanță mai pozitivă, dar care, deocamdată, rămâne în cadrul prudenței și al negocierilor.

”Pentru că au apărut şi în spaţiul public românesc primele declaraţii, consider că o eventuală reuşită este consecinţa conlucrării tuturor forţelor politice, a instituţiilor statului, în mod deosebit Preşedinţie şi Guvern, şi în special activitatea profesionistă a Ministerului de Interne şi a Ministerului de Externe. Până la posibila decizie în ceea ce priveşte Schengen apreciem deschiderea colegilor de la Viena. Aşteptăm să vedem şi rezultatul votului olandez şi rezultatele discuţiilor cheie ale miniştrilor de interne prezenţi în Slovenia luni 11 Decembrie. Există o dinamică cu un ton mai pozitiv dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenţei şi al negocierilor”, a arătat Ciucă.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. ”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a explicat el.