Prim-ministrul Nicolae Ciucă a salutat, vineri, 17 martie, lansarea proiectului-pilot care prevede implementarea de către România a mai multor instrumente din domeniul protecţiei graniţelor externe ale Uniunii Europene, precizând că acest proiect este rezultatul concret al angajamentului pe care ţara noastră l-a luat în ceea ce priveşte soluţionarea în mod durabil a migraţiei.

România vine cu o experienţă care presupune securizarea frontierei externe a UE

„Salut lansarea proiectului-pilot care prevede implementarea de către România a mai multor instrumente din domeniul protecţiei graniţelor externe ale Uniunii Europene, precum azilul, returnările şi, bineînţeles, managementul frontierelor.

Autorităţile noastre vor avea şansa de a arăta partenerilor europeni modul în care bunele practici româneşti în aceste domenii pot fi implementate la scară largă. Acest proiect este rezultatul concret al angajamentului pe care ţara noastră l-a luat în ceea ce priveşte soluţionarea în mod durabil a migraţiei”, a afirmat Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Șeful Executivului a precizat că, în acest demers de anvergură europeană, România vine cu o experienţă care presupune securizarea frontierei externe a UE într-o zonă geografică strategică, gestionarea eficientă a migraţiei şi, implicit, asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru cetăţenii europeni.

„Punctul de pornire al acestui important proiect-pilot este scrisoarea de intenţie semnată azi de comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, şi de ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode. În acest nou proiect european, contribuţiei româneşti i se vor adăuga sprijinul operaţional, tehnic şi financiar al Comisiei de la Bruxelles şi al instituţiilor europene specializate, precum Agenţia UE pentru Azil, EUROPOL şi FRONTEX”, a menţionat Ciucă.

Migraţia este o provocare europeană care necesită soluţii cuprinzătoare

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode (PNL), şi comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, au semnat, vineri, 17 martie, o scrisoare de intenţie privind lansarea unui proiect-pilot care prevede implementarea, de către România, a mai multor instrumente în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor şi cooperării internaţionale, pornind de la bunele practici româneşti în aceste direcții.

„Pasul important făcut astăzi este un rezultat al contribuţiei concrete venite din partea României pentru gestionarea durabilă a provocărilor generate de migraţie la nivel european”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Potrivit unei declaraţii comune publicate pe site-ul MA, „migraţia este o provocare europeană care necesită soluţii cuprinzătoare şi coordonate. Acestea pot fi găsite doar atunci când se acţionează împreună. Comisia Europeană se angajează să-şi consolideze eforturile şi să sprijine statele membre în abordarea provocărilor migraţiei într-o manieră durabilă. Gestionarea eficientă a frontierelor, procedurile rapide de azil şi returnare sunt esenţiale pentru un sistem de migraţie care funcţionează bine”.