,,Este important să existe, în primul rând, o justificare economică care să fie discutată cu reprezentanţii pieţei, dar şi cu cei de la celelalte autorităţi de supraveghere, în principal. Nu cred că este un moment oportun şi, de aceea, decizia de implementare ar trebui amânată. Cei care ar conduce o astfel de structură ar trebui să aibă o anumită independenţă politică, dar, şi mai important, să cunoască foarte bine piaţa financiară. Procesul legislativ ar trebui să urmeze anumiţi paşi, iar justificarea Guvernului pentru graba cu care doreşte să creeze această structură este nepotrivită. Pe de altă parte, eventuala punere la un loc a tuturor fondurilor de garantare pentru acordarea de despăgubiri celor de la FNI poate crea o serie de probleme sociale’, a spus Violeta Ciurel.
Reprezentaţii asiguratorilor şi brokerilor de asigurări din România au purtat discuţii pe tema înfiinţării Autorităţii de Supraveghere Financiară şi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. UNSICAR şi UNSAR, cele două uniuni care reprezintă profesioniştii din piaţa de asigurări, nu sunt de acord cu constituirea unei astfel de structuri de supraveghere într-un timp atât de scurt, de trei luni.

Greu de înţeles

,,În cadrul schimbului de păreri avut, reprezentanţii FMI au fost de acord că termenul este prea scurt şi că ar trebui să existe consultări reale cu reprezentanţii pieţei financiare’, a spus Violeta Ciurel.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu, a precizat, pentru AGERPRES, că nu a înţeles care sunt intenţiile înfiinţării acestei structuri (Autoritatea de Supraveghere Financiară-n.r.) ‘şi nici nu îmi dau seama cum va funcţiona o astfel de structură’.

‘Nu spun că este ceva rău, spun doar că nu am înţeles şi, de aceea, cerem un timp mai lung pentru consultări. În plus, implementarea acestei autorităţi poate avea un impact social periculos dacă banii din fondul de garantare al pieţei de asigurări, în ansamblul ei, ajung la păgubiţii de la FNI. Cei care şi-au plătit asigurările ani de zile şi-ar putea vedea periclitată prima de despăgubire dacă din fondul de asigurări se iau bani pentru despăgubirile celor de la FNI. Nu ştiu, de fapt, ce se doreşte cu această Autoritate de Supraveghere Financiară’, a declarat Bogdan Andriescu.