Israelul a propus fostei administrații SUA să lovească Iran Centrifuge Technology Company(TESA). Propunerea ar fi ajuns pe masa secretarului de Stat de atunci, Mike Pompeo, și a Ginei Haspel, fosta șefă a CIA, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informații pentru New York Times.

Dezvăluire incredibilă a americanilor

Conform aceleiași surse, Israelul a sugerat atacarea centralei de îmbogățire a uraniului de la Natanz și asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, omul de știință iranian care a început programul nuclear militar iranian.

Fakhrizadeh a fost ucis în noiembrie 2020, într-un atac pe care Iranul l-a atribuit statului evreu. Anul acesta, în aprilie, o explozie misterioasă a afectat mai multe centrifuge de la centrala nucleară din Natanz. Fostul șef al Mossad a indicat, recent, într-un interviu, că Israelul s-a aflat în spatele acelui atac. Geeneralul Yossi Cohen a declarat: „ O Spunem foarte clar Iranului: Nu vă vom lăsa să obțineți arme nucleare. Ce nu înțelegeți?”.

TESA fusese însărcinată cu înlocuirea centrifugelor deteriorate de la Natanz și produce acum centrifuge mai avansate care pot îmbogăți mai rapid uraniul, scrie The Times.

O mică dronă quadcopter a fost folosită în atacul asupra TESA, a declarat o sursă iraniană. După atacul de miercuri, autoritatea aviației iraniene a anunțat că o nouă lege va impune înregistrarea tuturor dronelor civile pe un site al guvernului, în termen de șase luni. Dronele vor primi apoi licențe.

Iran, atacată de Israel

Presa oficială iraniană susține că ținta atacului de miercuri a fost o instalație care aparține Organizației Iraniene pentru Energie Atomică din orașul Karaj, la nord-vest de Teheran, cunoscut sub numele de Centrul de Cercetări Agricole și Medicale Karaj.

Rapoartele neconfirmate ale opoziției iraniene pretind însă că ținta clară a atacului ar fi fost TESA, care produce piese pentru centrifugele iraniene. Presa iraniană a susținut că atacul a eșuat și „nu a provocat victime sau daune și nu a putut să perturbe programul nuclear iranian”.

În ciuda afirmațiilor oficiale iraniene, atacul a provocat pagube instalației. Iranul nu a spus cine s-a aflat în spatele atacului, deși a acuzat Israelul că a efectuat acțiuni similare asupra instalațiilor sale nucleare în ultimii ani.