Statisticile privind campania naţională de vaccinare analizate până la data de 5 martie indică o serie de probleme.

Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat înainte să aibă acest drept, potrivit regulilor

Astfel, mai mult de 7.000 de români s-au vaccinat înainte să fi avut acest drept, potrivit regulilor impuse în cadrul strategiei naţionale. Peste 4.000 dintre aceştia ar fi trebuit să fie imunizaţi de-abia în ultima etapă, cea de-a treia, însă au primit dozele de vaccin înaintea unor bolnavi cronici, a bătrânilor de peste 65 de ani și chiar înaintea unor cadre medicale, scriu jurnaliştii Recorder.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, sute de persoane care făceau parte din categoria a II-a sau chiar din etapa a III-a s-au vaccinat înainte de 15 ianuarie, deşi până atunci trebui să fie imunizate doar cadrele medicale şi personalul din centrele sociale.

Practica a continuat şi dupa intrarea în etapa a II-a, când alte persoane care ar fi trebuit să fie vaccinate abia în etapa a III-a au sărit rândul.

 

Managerul de la “Matei Balş”: Situația este mult exagerată

“Situația este mult exagerată. Atunci, în primele zile, platforma nu era pe deplin funcțională și multe date au fost culese de mână și apoi introduse în sistemul electronic cu unele erori.

În acele zile s-a vaccinat foarte mult personal medical, dar au fost și studenți la Medicină sau angajați ai firmelor de mentenanță care au contracte cu spitalul – de exemplu, firma care asigură funcționarea lifturilor din zona roșie.

În cazul acestora din urmă, nu era clară împărțirea în categorii și au fost introduși după vârstă”, a declarat doctorul Cătălin Apostolescu, numit recent manager interimar al Institutului „Matei Balș”, pentru Recorder.

El a admis că au fost vaccinate şi rudele unor angajaţi din cadrul Institutului, dar “într-un procentaj foarte mic”. “Gândiți-vă că aici au fost administrate până acum peste 17.000 de doze. Au mai fost și câte un părinte, soț, soție, oameni din familiile celor din linia întâi, dar într-un procentaj foarte, foarte mic”, a recunoscut Apostolescu.

 

Situaţii similare la centre de vaccinare ce ţin de Armată sau SRI

Alte situaţii flagrante au avut loc la Centrul Militar Casa Armatei din Focșani, unde s-au vaccinat peste rând peste 100 de rude ale cadrelor militare, sau la Spitalul „Agrippa Ionescu” din București, care aparţine SRI. Fără a fi un fenomen de proporții, vaccinarea peste rând a fost prezentă pe tot parcursul campaniei de imunizare.

Colonelul Vasile Roman, comandant director general al Spitalului Militar din Focșani, a admis că cei vaccinați peste rând sunt rudele personalului medical militar.

El le-a spus jurnaliştilor Recorder: „A fost o circulară prin care și rudele de gradul I ale personalului medical, în speță ale cadrelor medicale de la Spitalul Militar, au putut fi vaccinate. Rudele de gradul I – soții, frate, acolo unde locuiesc împreună. E o completare care a venit prin Ministerul Apărării și cei care au avut centre cum avem noi, destinate militarilor, au avut și această posibilitate: să își vaccineze soțiile, soții…”.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al MApN susţine că o astfel de circulară nu ar fi existat niciodată: „Sunt surprins de ceea ce-mi spuneți. Nu a existat o circulară care să permită rudelor cadrelor militare să se vaccineze cu prioritate.”

La Spitalul „Agrippa Ionescu“, care aparţine SRI, s-au vaccinat, încă din data de 31 decembrie anul trecut, 13 persoane încadrate în categoria a II-a. Chestionaţi despre această situaţie, reprezentanţii SRI au precizat doar că „la data la care faceți referire au fost vaccinate persoane în acord cu strategia națională de vaccinare”.

Întreaga analiză poate fi citită pe Recorder.ro.