Fondul de investiţii New Europe Property Investments (NEPI), cu activităţi concentrate în special pe piaţa de real estate din România, profită de criză şi se află în plin proces de achiziţie a mai multor centre comerciale operaţionale la nivel de ţară, după ce au eşuat în achiziţia fondului Carpathian, principalul acţionar al Atrium Centers, companie care are în dezvoltare patru mall-uri în România.

„Bugetul de investiţii pe care îl avem la dispoziţie este confidenţial, nu pot să îl fac public. Suntem în discuţii cu mai mulţi proprietari de centre comerciale şi nu ne oprim doar la cele cu care negociem acum, a căror achiziţie sperăm să o finalizăm până la sfărşitul anului, ci vom continua cu noi investiţii şi în 2010“, a declarat pentru capital.ro Victor Semionov, directorul de investiţii al NEPI.

Mai simplu de negociat în criză

Potrivit lui Semionov, chiar dacă fondul are în portofoliu şi active de pe sectorul de birouri sau industrial, în acest moment se concentrează pe zona de retail pentru că acţionarii companiei văd un potenţial mai ridicat pe acest segment de piaţă în România.

„Noi avem în portofoliu şi imobile de birouri şi spaţii industriale, dar acum ne concentrăm pe zona comercială pentru că vedem mai mult potenţial aici, în special în România. Într-adevăr, piaţa s-a schimbat şi discuţiile cu proprietarii sunt mai simple acum, bineînţeles că şi preţurile sunt altele. Achiziţiile pe care le vizăm sunt în principal spaţii comerciale funcţionale la nivel de ţară, nu doar în Bucureşti“, a explicat directorul de investiţii al NEPI.

Tranzacţie eşuată

NEPI a înaintat pe data de 22 aprilie 2009 o ofertă de preluare a companiei Carpathian la un preţ de 0,2 euro pe acţiune, care evalua fondul la circa 45 de milioane de euro, peste valoarea de piaţă a Carpathian la acea vreme. La începutul lunii mai, acţionarii fondului britanic au respins oferta NEPI, motivând că nu este la un nivel la care ar fi maximizată valoarea pentru acţionari.

Prima achiziţie a NEPI pe piaţa românească a fost realizată în luna octombrie 2007, prin preluarea a patru proprietăţi care au aparţinut retailerului de electronice şi electrocasnice Flamingo, amplasate în Bucureşti, Bacău, Iaşi şi pe şoseaua Bucureşti-Braşov. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de aproximativ 11,8 milioane de euro. De asemenea, compania a achiziţionat, în decembrie 2007, un parc industrial în Râşnov, printr-o tranzacţie de 15,2 mil. euro.

NEPI a cumpărat, anul trecut, de la grupul Avrig 35, două firme care deţineau 18 proprietăţi în diferite oraşe din România, spaţii închiriate de Raiffeisen Bank, preţul net al investiţiei, după scăderea datoriilor, fiind de circa 46,3 de milioane de euro.

NEPI a investit, în 2008, 86,8 milioane de euro în 29 de proiecte imobiliare din România şi Germania, având 160 de contracte de închiriere la finele anului. Portofoliul local al fondului a fost evaluat la sfârşitul primului semestru al acestui an la 69,51 milioane de euro.