Valoarea activelor imobiliare ale fondului de investiţii New Europe Property Investments (NEPI), cu activităţi concetrate în special pe piaţa de real estate din România, a crescut de la 93,7 mil. euro, până la 167,1 mil. euro, la sfârşitul anului trecut, potrivit rezultatelor financiare publicate de companie.

Principalul motiv este achiziţia în octombrie 2009 a centrului comercial European Retail Park (ERP) Brăila, pentru suma de 63 mil. euro, de la BelRom.

„NEPI deţine o scrisoare de garanţie pentru 113,5 mil. euro de la KBC Bank Irlanda pentru refinanţarea ERP Brăila şi pentru alte două achiziţii de la BelRom. În prezent, ERP Brăila este finanţat cu un credit de dezvoltare, în valoare de 40 mil. euro, care va fi acoperit din banii de la KBC, odată ce documentaţia va fi finalizată“, se arată în raportul financiar companiei.

NEPI şi BelRom au fost implicate anul trecut în cea mai mare tranzacţie a anului, când cele două părţi au căzut de acord asupra tranzacţionării a trei parcuri de retail din portofoliul BelRom, localizate în Brăila, Bacău şi Focşani pentru suma de 160 mil. euro. Ultimele informaţii disponibile pe piaţă, arată că tranzacţia s-ar fi rezumat doar la proiectul din Brăila, însă în raportul financiar al companiei nu este specificat acest lucru.

Profit de 2,72 mil. euro în 2009

Compania a raportat venituri nete din chirii pentru anul trecut de 8,27 mil. euro, faţă de 6,31 cu un an mai devreme. Profitul încasat de NEPI, după plata taxelor şi impozitelor, s-a ridicat la 2,72 mil. euro, în creştere faţă de 1,46 cât a înregistrat la finalul lui 2008.

„Scăderea cererii pentru chirii, la nivelul tuturor segmentelor pieţei, a condus la o creştere a ratei de neocupare şi la o presiune pusă pe nivelul chiriilor. Renegocierea chiriilor a fost larg răspândită pe parcursul primei jumătăţi a anului. Mulţi retaileri mici au fost nevoiţi să îşi micşoreze reţelele. Vânzările în 2010 se aşteaptă să rămână dificile şi similare cu cele din 2009“, susţin reprezentanţii NEPI.

NEPI deţine 24 de proprietăţi în România

Portofoliul companiei este format din 30 de proprietăţi de retail, birouri şi industrial, dintre care 24 sunt localizate în România. Acestea au fost evaluate la 145,96 mil. euro şi au o suprafaţă închiriabilă de circa 140.000 mp.

Portofoliul de retail al NEPI în România este format din parcul de retail ERP Brăila şi din patru spaţii comerciale, achiziţionate în 2007 de la Flanco, şi care acum sunt închiriate către Piraeus Bank în Iaşi, BCR în Bacău, KFC şi Aura Gaming în Bucureşti şi un spaţiu în Braşov închiriat de Flanco.

Portofoliul pe birouri este format din 19 proprietăţi cu o suprafaţă totală de 48.400 mp, evaluate la 43.99 mil. euro (circa 30% din total). Una din proprietăţi este localizată în Germania, iar celelalte sunt 18 sucursale şi puncte de lucru închiriate de Raiffeisen şi achiziţionate de NEPI în 2008.  Grupul mai deţine o proprietate industrială în Râşnov, ce a fost evaluată la 12,2 mil. euro şi care este închiriată către Picanol Group şi Dexion Hi-Lo Storage Solutions.