Psiholog: Ne confruntăm cu o pandemie de anxietate

Pandemia de coronavirus a lăsat urme asupra noastră a tuturor și psihologii spun că cel mai întâlnit sentiment este frica. Chiar dacă acum situația este mult mai bună în ceea ce privește pandemia de coronavirus, nu același lucru se poate spune despre pandemia de ordin anxios şi depresiv. În plus, revenirea la o viață normală va fi, de asemenea, un proces dificil, în special pentru cei care s-au obișnuit să muncească de acasă în toată această perioadă.

„Acum s-a activat în mintea noastră frica față de moarte. Este disperarea mult mai mare. Oamenii au conștientizat urmare a ceea ce se întâmpla în jurul lor că moartea e foarte aproape și poate să lovească oricând”, spune psihologul Mirela Zivari, potrivit Digi24.

Problemele cu somnul, pulsul crescut sau un tremur în corp, printre simptome

Printre sentimentele cele mai des întâlnite de psihologi în rândul celor care ajung la cabinetele lor se numără frica, agitaţia permanentă și neliniştea. Este și cazul unei paciente care și-a dat seama că are nevoie de sfaturile psihologului. Aceasta mărturisește că totul a început după starea de urgență.

„Starea de insomnie, tot cumulul ăsta de întrebări, gânduri, gânduri foarte multe și care mă copleșesc la un moment dat și nu mă lasă să dorm și o lipsă de concentrare, nu pot fi atentă nici la serviciu. Îmi e teamă să merg la părinți ca nu cumva să fiu infectată și să le cauzez și lor probleme, nu mai am aceeași dinamică”, spune pacienta.

NU trebuie lăsată netratată

Specialiștii atrag atenția că anxietatea nu trece de la sine și lăsată netratată creează probleme pe termen lung.

„Anxietatea netratată e ca o pată de ulei care se tot întinde, se tot întinde. Recăderile sunt destul de frecvente în anxietate. E nevoie de un om, fie că e consultație online, fie că e față în față, care să te ghideze în rezolvarea acestor stări de conflict, pentru că nu ne interesează doar simptomele, ci și cauzele”, explică Mirela Zivari.

Printre primele semne pe care le putem observa sunt acelea reprezentate de problemele cu somnul. De asemenea, motive de îngrijorarea sunt și în cazul în care slăbește mult sau mănâncă în exces. Alte semne sunt pulsul crescut și un tremur în corp.

„Ai nevoie de puțină substanță, acea substanță nu înseamnă că ești nebun, înseamnă că ai nevoie ca în mintea ta să se instaleze puțină liniște. Psihoterapetulul te învață să gândești altfel, să faci o restructurare cognitivă”, mai spune psihologul.