ANM, anunț despre seceta pedologică

Pământul e uscat până la adâncimea de un metru, în multe regiuni agricole din România!

ANM anunță că seceta pedologică se va menține în Muntenia, Moldova și Dobrogea în ceea ce privește culturile de porumb neirigat. Anunțul a fost făcut în cadrul prognozei pentru 30 august-5 septembrie 2023.

Specialiștii ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie) anunță că limitele din prezent ale gradului de aprovizionare cu apă a solului arată deficite de umiditate. Acestea se traduc prin „secetă pedologică moderată, puternică și extremă”. Acest fenomen va fi prezent mai ales în numeroase zone ale țării. Printre acestea se numără și Muntenia, Moldova, Dobrogea, estul și sudul Transilvaniei, local în Oltenia și Crișana. Acest lucru este valabil pentru culturile de porumb neirigat.

„În cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei şi a Dobrogei, local în estul, sudul, izolat nordul Transilvaniei, estul şi sud-vestul Olteniei, vestul şi sud-estul Crişanei, nord-vestul Banatului se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă)”, precizează specialiştii ANM.

Aceste suprafețe agricole afectate de seceta pedologică vor întâmpina probleme în anumite procese specifice. Fermierii vor putea observa afectarea proceselor de coacere şi maturare. Totodată, vor observa îngălbenirea/uscarea parţială şi totală a aparatului foliar. ANM susține că fermierii vor avea parte de culturi de porumb cu știuleți mici și boabe şiştave, seminţe seci/deshidratate.

Totodată, acest fenomen va declanșa probleme și în lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţărilor cu rapiţă şi orz.

meteo-temperatura
SURSA FOTO: Dreamstime

Efectele secetei asupra pomilor fructiferi și viței-de-vie

Culturile de floarea-soarelui care au fost semănate în termenul potrivit se vor maturiza fără a întâmpina probleme. Acest lucru este valabil pentru întregul teritoriu agricol românesc.

Potrivit ANM„Sfecla de zahăr va înregistra predominant îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi recoltarea la soiurile aflate la maturitatea tehnologică”.

Înceea ce privește pomii fructiferi, nu vor fi afectate procesele de acumularea zaharurilor, coacerea fructelor şi formarea mugurelui terminal, precum şi recoltarea la soiurile de sezon. Același lucru este valabil și în privința viței-de-vie:

„La viţa-de-vie se vor semnala creşterea şi coacerea boabelor, iar la soiurile timpurii de masă, recoltarea eşalonată, în funcţie de atingerea maturităţii depline”, potrivit ANM.

Raportul ANM conchide că lucrările agricole se vpr desfășura în general în condiții bune. Acest lucru în ciuda vremii care se va menține predominant caldă, chiar caniculară în zonele de câmpie.

Temperatura în perioada 30 august-5 septembrie 2023

Perioada amintită va aduce medii diurne de 14-28 de grade Celsius la nivelul întregii ţări. Aceste temperaturi sunt mai ridicate în comparație cu normalul pentru această perioadă.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 21 şi 33 grade, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Ploile prognozate pe plan local vor avea caracter de aversă și torențial. Totodată, vor exista condiții pentru producerea grindinei.