„Am identificat câte un spital în fiecare judeţ. În Bucureşti încă două spitale ‘Sfântul Ştefan’ şi ‘Cantacuzino’ pe care le operaţionalizăm ca şi suport COVID. Am şi transmis către DSP-uri să facă evaluarea acestor spitale”, a declarat Tătaru, la sediul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit ministrului, în funcţie de solicitări, se vor face detaşări de personal.

„După cum ştiţi, la nivelul celulei de criză de la Ministerul de Interne este acea evaluare a personalului pe care îl avem în cele şase specialităţi care în acest moment sunt în prima linie. În funcţie de solicitările pe care le avem din teritoriu, mobilizăm. (…) În contextul în care este nevoie în judeţele limitrofe se pot face acele detaşări sau chiar la distanţă”, a susţinut Nelu Tătaru.

Tătaru: 1.149 de pacienți cu COVID-19 la terapie intensivă

Pe de altă parte, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că 309 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus din cei 1.149 care se află în secţiile de Terapie Intensivă sunt pe „respiraţie artificială invazivă”.

„După cum ştiţi, din totalul de 1.149 de pacienţi care se află în Terapie Intensivă 309 sunt pe respiraţie artificială invazivă. 350 sunt pe SiPAP şi restul sunt pe diverse surse de oxigen-terapie. Cei care sunt pe oxigeno-terapie pot fi într-o secţie intermediară, dar alăturată secţiei de Terapie Intensivă”, a spus Nelu Tătaru.

Acesta a precizat că încă de săptămâna trecută erau controale în secţiile de Terapie Intensivă, iar începând de luni la acestea vor participa şi ISU şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

„Noi aveam în Terapie Intensivă încă de săptămâna trecută controale ale Inspecţiei de Stat pentru evaluarea acestor paturi de Terapie Intensivă. De astăzi, în controale se alătură şi cei de la ISU şi cei de la ANMDMR, care vor evalua şi verifica inclusiv toată aparatura şi reţele”, a precizat Tătaru.

Acesta a explicat modul de avizare a unei secţii.

„Avizul DSP – vine un aviz sanitar de funcţionare a secţiei respective pe circuite în condiţiile în care sunt toate aprobările obţinute de la tot ce înseamnă aparatură, organizarea acelei secţii, instalaţii. De abia atunci vine avizul DSP. Dacă s-au produs modificări într-o secţie vizavi de apariţia unui perete intermediar, despărţitor, atunci trebuie refăcute acele circuite şi trebuie obţinută o aprobare de la DSP”, a detaliat ministrul.

Sursă foto: INQUAM/Ilona Andrei