Deşi mai sunt doar două zile până la termenul-limită fixat de Londra pentru ajungerea la un compromis, Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit, a lăsat să se înţeleagă că încheierea unui acord comercial cu Regatul Unit ar putea să mai dureze “săptămâni”.

“UE va continua să depună eforturi pentru un acord echitabil în zilele şi săptămânile care urmează”, a scris Barnier pe contul său de Twitter la finalul unei întâlniri cu miniştrii Afacerilor Europene ai UE, la Luxemburg.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a fixat pentru 15 octombrie – prima zi a unui summit UE la Bruxelles – data-limită pentru a decide sau nu continuarea discuţiilor. În ceea ce-i priveşte, europenii şi-au dat termen până la sfârşitul lunii.

Care sunt cele trei puncte de blocaj în negocieri?

Michel Barnier susţine că a primit “confirmarea unei puternice unităţi a UE” înaintea summitului de joi şi vineri, consacrat în parte acestei probleme. Francezul a subliniat din nou la reuniune importanţa menţinerii regulilor de concurenţă echitabilă cu Regatul Unit, a găsirii unui bun compromis privind pescuitul şi a încheierii unui acord solid în materie de guvernanţă a înţelegerii. Aceste trei priorităţi ale UE constituie şi principalele puncte de blocaj în discuţii, care au început în luna martie între Londra şi Bruxelles.

“Negocierile sunt constructive, dar mai durează”, le-a explicat Barnier reprezentanţilor statelor membre, potrivit unei surse europene. El a făcut, de asemenea, apel la încredere, transparenţă şi unitate între cele 27 de state membre până la finalul convorbirilor.

“Suntem, sincer, într-un stadiu foarte critic al negocierilor şi suntem sub o presiune extremă. Timpul presează”, a subliniat Michael Roth, adjunctul ministrului german pentru Afaceri Europene, care a făcut apel la Regatul Unit să facă “progrese substanţiale” în cele trei puncte de blocaj, scrie Agerpres.

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, a dorit să reamintească “necesitatea unei poziţii foarte unite a celor 27”, dar şi “foarte ferme” privind priorităţile sale, în special pescuitul, un subiect politic foarte sensibil pentru Paris şi alte câteva state membre, precum Belgia, Olanda, Irlanda şi Danemarca.

Şeful diplomaţiei britanice: Perspectivele pentru un acord există

Pe de altă parte, ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat marţi, în Parlamentul de la Londra, că speră că divergenţele pot fi depăşite înainte de summitul UE din această săptămână, potrivit Reuters.

“Perspectivele pentru un acord există”, a declarat Raab în Camera Comunelor, când a fost întrebat despre probabilitatea ajungerii la un acord înainte de summitul UE, care începe pe 15 octombrie. “Sunt încrezător că putem elimina divergenţele, dar în cele din urmă vor fi necesare aceeaşi bunăvoinţă, acelaşi pragmatism şi aceeaşi flexibilitate din partea UE, pe care Regatul Unit şi acest prim-ministru le-au arătat”, le-a spus Raab deputaţilor britanici.